„Красотата ще спаси света“, или красотата не е спасяваща сила, а обект на спасение

„Красотата ще спаси света“, или красотата не е спасяваща сила, а обект на спасение

Как и кой формира идеалът за красота?


Тенденцията на "еднаквостта" стана толкова широко разпространена, че докато разсъждавам за красотата, си спомням една "шега" преди време на мой клиент, който в споделянето си беше отчасти язвителен. Каза ми: те двете (приятелката му и нейната приятелка) отидоха до тоалетната, върнаха се и не можах да определя кое от тези момичета е ... мое?

Мисля си: Трябва да се радваме, ако можем да бъдем напълно различни, което означава, че можем хармонично да се допълваме. Освен това е пълна скука тази еднаквост. Нали се опитвахме да избягаме от еднаквите униформи, еднообразните дрехи, с които бе залят пазара преди време, „ограничените възможности“, който светът предлагаше. Какво става днес? Откъде идват тези стремежи? 


Да, външният вид служи като инструмент за привличане, но не и за задържане – това някой някъде бе писал. Много скоро всяка красота става нещо обичайно, ако е само външна и ако само това се предлага, то както подобно на дреха се износва бързо. Може да ти е любима, удобна, но омръзва. Човек търси искрата, не само блясъка и шаренкото. А ако искрата е огън е… самата красота, така смятам. За разлика от "шаблоните", които прекрасно се вписват в концепцията за модерно днес и подкрепят индустрията, като се поддържат с известни усилия, то автентичната, неподправена индивидуалност не страда от липсата на собствено мнение по отношение на "красивото". Тя просто е. 

Можем ли да разширим спектъра на значението на термина "красота". Можем. Ако изместим акцента от физическите данни по шаблон у жената. Да спрем да уеднаквяваме и обезценяваме, заблудени от крайности в модни тенденции и да губим стойността на уникалното. Жената днес е силно ограничена, губи свободата си. А това е нейната природа. Да е свободна, волна, себе си. Надеждата... Светлина отскоро! Най-най-новото е познатото старо…


Модата, от друга страна, тъй като е променливо нещо, вече има тенденции към предпочитание към естественост и лична жизнеспособност. Ура!

Но, промените настъпват бавно. Затова си задавайте въпроси, момичета.

Сигурни ли сте, че инвестицията в тотална промяна на визията в крайна сметка ще ви помогне или всъщност не ви подканя към кабинета на психотерапевт или психиатър? Не е ли по-добре да решите задачата там, (обикновено свързана с емоционален проблем), отколкото да я усложнявате, уголемявате и в крайна сметка да рискувате здравето си? Кое ви кара да искате тази промяна? И на каква цена?

Модата на стереотипната красота, където младите и не съвсем младите момичета прекрояват лицата си, разбиват психиката си, изпитват стрес, страдат от депресивни разстройства - и всичко това, за да се харесват на мъжете? Съвременните представители на по-силната половина от човечеството дали предпочитат... същите кукли? Има повече въпроси отколкото отговори…


Едно е сигурно обаче, Естествеността е винаги на мода. Добрият, здравословен вид е красота. Както е винаги на мода интелекта, грамотното мислене, добрите обноски, добрата реч… все ценни неща.

Светът ни разколебава понякога, но по-често ние сме разколебани в собствения си свят, който просто е объркан. Има нужда от подредба. С приемане, разбиране и много любов е добре да сложим ред в собствения си свят, да подредим вътрешния си дом. Не да полираме фасадата само. Необходима е задълбочена вътрешна работа, за да бъдем уверени и в мир със себе си. Мисията е осъществима!


И още нещо много важно, мили момичета!  


Грижата, подкрепата, уважението и нежността са вечни в списъка с мъжки предпочитания, подобно на красотата.

 

Бъдете себе си, защото сте красиви!

 


„Красотата ще спаси света“, или красотата не е спасяваща сила, а обект на спасение
Сподели