Това упражнение може да подобри връзката ви още от днес

Това упражнение може да подобри връзката ви още от днес

"Само онези неща, които забелязвам, оформят съзнанието ми." - Уилям Джеймс


Чувствате ли се неудовлетворени във връзката си? Може би човекът, който преди смятахте за наистина страхотен, вече започва да показва недостатъците си? Малките неща, които преди приемахте с усмивка, стават все по-големи и по-големи, докато не започнете да ги усещате като драскане по дъска всеки път, когато той или тя прави нещо, което ви дразни.

 

Защо той винаги говори за спорт? Защо тя не може да готви като майка ми? Той никога не връща обратно седалката на тоалетната или тя оставя гримовете си из цялата банята. Кога господин "Перфектен" стана така глупав? Време е да се върнете към вашия профил за запознанства и да започнете да търсите някой с по-малко досадни черти? Почакайте - не бързайте толкова!

 

Много хора не осъзнават, че онова, което виждаме, е свързано с това накъде гледаме, а това, към което гледаме, започва все повече да нараства в ума ни. Мозъкът има ограничен капацитет за контрол на вниманието, което означава, че може да се съсредоточи само върху определен брой неща наведнъж. Щом мозъкът ви е зает с нещо, започвате да не забелязвате онова, което се случва около вас.

 

Още през 90-те години на XIX век Уилям Джеймс пише подробно за връзката между селективното внимание и опита, като изказва дълбокото заключение, че опитът ни се изчерпва само с това, на което се съгласяваме да присъстваме. Съвременните когнитивни психолози демонстрират чрез едно изследване, че ние сме активни участници в нашия процес на възприятие - това, което мислим и чувстваме, се определя от това, на което обръщаме внимание.

 

И така, какво общо има това с г-н (или г-жа) "Грешка"? Е, той не беше такъв в началото, нали? Тогава бяхте силно омагьосани от всичките му добри качества. Това се дължи на факта, че сте били съсредоточени върху тях и понеже сте се фокусирали върху всичко страхотно в него, наистина не сте забелязвали нещата, които ви дразнят сега. Това е така, защото вниманието работи чрез модел за активиране/инхибиране: Когато обръщате внимание на негативните неща, това буквално възпрепятства способността ви да виждате положителното и обратно. Колкото повече насочвате вниманието си към нещата, които харесвате в партньора си, толкова по-скоро ще започнете да виждате онзи човек, по който сте си падали в началото, и ще забележите, че виждате по-малко от нещата, които ви дразнят сега.

 

Ето едно просто упражнение, което ще ви помогне да подобрите отношението към партньора си, а в резултат на това и връзката си с него:


  • Вземете лист хартия и химикал. Седнете на тихо и удобно място. Затворете очите си и опитайте да си припомните образа на партньора си в началото на връзката, когато знаехте, че наистина го харесвате. Запишете какво си спомняте.
  • След това започнете списък с всички добри негови качества, които са ви впечатлили още в първите дни на познанството ви. Дайте възможно най-много подробности.
  • Преди да си легнете, добавете 3 неща в списъка, заради които го харесвате днес.
  • Сутрин прочетете списъка, преди да станете от леглото.
  • Всеки ден добавяйте по 3 нови неща, които харесвате в партньора си в този ден.
  • Правете това всеки ден в продължение на 1 месец.
  • Достатъчно е нещата, които пишете, да са съвсем простички, като например: "Харесва ми, че отстъпи мястото си в автобуса на възрастната жена." или "Харесва ми, че днес не изгуби спокойствието си".


Как това упражнение наистина ще подобри връзката ви?

Колкото повече време прекарвате с мисълта за нещо, толкова по-активно става то в психическото пространство и вследствие - толкова по-лесен става достъпът до него. 

Когато мислите за партньора си, първото нещо, което ще изникне в ума ви, няма да бъде неговият досаден навик, защото сега сте избрали съзнателно да насочите вниманието си към неговите положителни черти, така че те са по-активни в ума ви. Вашето внимание е пряко свързано с това, което чувствате. Когато полагате съзнателни усилия да обърнете внимание на добрите качества на партньора си, вашите чувства към него вероятно ще станат по-положителни и ще върнат онова усещане, което някога е станало причина да се влюбите в него.


❗️Можете да приемете упражнението по-горе като личен експеримент и предизвикателство.Източник: psychologytoday.com

Това упражнение може да подобри връзката ви още от днес
Сподели