15 ПОЛЕЗНИ ИЗРАЗА, С КОИТО ДА УСПОКОИТЕ ПРИТЕСНЕНО ДЕТЕ

15 ПОЛЕЗНИ ИЗРАЗА, С КОИТО ДА УСПОКОИТЕ ПРИТЕСНЕНО ДЕТЕ

Всяко дете изпитва безпокойство и страх в някакъв момент. И дори ако източникът на тези страхове е странен, неприемлив за нас, възрастните, трябва да помним, че за едно дете такива неща са неконтролируеми.

Ето няколко полезни фрази, които ще успокоят детето и ще го накарат да се чувства в безопасност.


 1.    Нека нарисуваме нещо! Рисуването помага на децата да се освободят от притеснението, когато не могат да го изразят с думи.


 2.    Обичам те. На сигурно място си. Притеснението кара децата ви да се чувстват в опасност. Тези думи ще го успокоят.


 3.    Нека се престорим, че надуваме голям балон. Поемането на дълбок дъх позволява на тялото да се отпусне, особено, когато го превръщаме в игра.


 4.    Ще ти кажа нещо и искам да го повториш: Мога да се справя. Спортистите си казват тези надъхващи думи преди всяко състезание.


 5.    Защо мислиш, че се чувстваш така? Този въпрос е особено полезен за по-големите деца, които по-лесно могат да предадат в думи страховете си.


 6.    Какво ще стане после? Ако детето ви се е съсредоточило върху този неприятен момент, е добре да го накарате да си представи, че скоро вече ще е минало.


 7.    Ние сме непобедим екип! Дори да не сте до него физически, то ще знае, че присъства в мислите ви.


 8.    Кажи го силно: Аз съм борец! Аз съм непобедим/а! Във филмите често преди да влязат в битка, актьорите викат. Това е така, защото физическия акт на крещенето ни помага да превъзмогнем страховете.


 9.    Ако можеш да оприличиш чувството ти на чудовище, как би изглеждало то? Когато страха/притеснението придобие ясна форма, то става по-разбираем.


 10.    Мога да почакам. Не насилвайте детето ви, когато е готово, то ще сподели с вас.


 11.    Нека да оставим тревогите на страна, докато… После отново ще се върнем на тази тема. Детето носи тревогата като физически товар, особено, ако става въпрос за предстоящо събитие, което не може да бъде избегнато.


 12.    Нека да направим една стъпка! Ако детето се страхува да се качи по стълбите, го помолете да направи още една стъпка, преди да хванете ръката му. Превъзмогването на страха ще му помогне да се справи.


 13.    Нека да научим повече за това! Познанието е сила! Нека детето опознае своите тревоги и задава въпроси, за да ги разбере.


 14.    Нека да преброим… колите, хората, които носят очила или нещо друго. Това отвличане на вниманието от проблема не изисква подготовка, а наблюдение.


 15.    Искам да ми разкажеш за проблема след 2 минути. Следейки движението на часовниковата стрелка детето ще се успокои и ще се научи да се справя с проблема на "трезва" глава.

 

Източник: Bright Side

15 ПОЛЕЗНИ ИЗРАЗА, С КОИТО ДА УСПОКОИТЕ ПРИТЕСНЕНО ДЕТЕ
Сподели