КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ МОМЧЕ

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ МОМЧЕ

"Мъжете не се раждат..."


Много деца израстват в семейства с един родител. Най-често това означава без баща. И повече от половината от тези, които сега четат този текст, са жени, които нямат съпрузи, но имат синове. И те си мислят колко по-лесно ще им бъде да отгледат детето си, ако имат съпруг ... "Момчето има нужда от баща!" и т.н.


Всъщност едно момче на първо място се нуждае от адекватна майка, а останалото е просто бонус. И ако момчето има такава майка и доверителни отношения с нея, всичко ще бъде наред за детето. Това, разбира се, няма да замени прекрасният баща, но ще бъде много по-добре от фиктивен баща, който трудно се изтърпява в позицията просто бил. Фалшива новина.

Време е да разберем, че семейният модел и реалността наоколо, ролите на мъжете и жените в брака и в живота - всичко това се е променило много. И бащата, разбира се, е абсолютно желателен. Но човек не бива да скърби за пълното или частичното му отсъствие, опитвайки се да изобрази суровото мъжко възпитание. Последствията могат да бъдат много тъжни. Дори не можете да си представите колко.

Като цяло бащите традиционно вземат малко участие във формирането на детето. Нашата представа за отговорността на мъжете са парите, работата, ролята на "цербер" и "куче на верижка" в семейството. Така че бащата и майката, които дават едновременно принос във възпитанието на своето потомство сега е рядко изключение. Тъжно, но истина.

Разбира се не е хубаво, че синът не ходи на футбол с баща си, не се научава да пали огън, да се сприятелява и да пие бира "като мъж", но опитите на мама са изпълнени с много по-сериозни последици.


Как обикновено изглежда животът „без баща“?

Момчето има майка, баба и ако има голям късмет, то и леля, понякога и две.

И от родилния дом наоколо има само жени. В детската градина, с изключение на пазача, няма друг.

В училище е същото нещо, учителят по физическо възпитание и общият работник обикновено обилно пият и не се вземат предвид. Точно там, в училище, детето получава (от жените) първия опит на унижение и потискане, а у нас, не прави чест на родителите, ще кажа, че те не застават на страната на децата си, а вместо това твърдо застават на страната на педагогическия екип.

И така до 15 години.

А какво се случва в домът му по това време? Там е различно. Но във всеки случай майката е основният човек в живота му и тя възпитава, изгражда, изисква, подчинява, влияе.


1. Ако тази жена не е много волева, може би дори СЛАБА, в отношенията със сина си тя предизвиква жал и вина. Често се чува:

„Така ли разговаряш с майка си?“; „Ще ме закараш в гроба“; „Аз се грижа сама за теб, разкъсвам се между работа и дом, а ти...!“ и т.н.

Това е последвано от сълзи и сополи...

Когато детството свърши и започне юношеството, се добавят и оплакванията: „Какво добро момче беше, когато беше малък, а сега..."


2. В същото време много жени страдат от ИСТЕРИЧНА НЕВРОЗА и всяка вечер (или по-често) правят скандали заради немита чаша, чорапи, хвърлени под леглото и разбира се, уроци.

Момчето става тревожно невротично. От физиологичните последици са възможни - тикове, заекване, екзема, невродермит и пр. И той расте така - инфантилен, тъп, покровителстван, зависим.

Жени, помнете: СВРЪХПРОТЕКЦИЯТА НЕ Е ИСТОРИЯ ЗА ЛЮБОВ, А ЗА БЕЗПОКОЙСТВО И ТРЕВОЖНОСТ!


3. Но още по-лошо е, когато майката, която по природа е ДОМИНИРАЩА, е решена да отгледа „истински мъж“. Тук няма сополи. Тя вярва, че тъй като няма съпруг и няма на кого да каже „иди, разбери се с него“, тя трябва сама да го разбере и е доста  трудно. Тя потиска емоциите в момчето, управлява с „твърда ръка“, отнася се със сина си студено, сухо, грубо, понякога жестоко.

Известно време детето с всички сили се опитва да постигне любовта на майката, да привлече вниманието към себе си - „виж ме  какво мога!“. Той се опитва да стигне до майка си, но тя като че ли не е заинтересувана от него („каква кравешка нежност“?).

В семейството цари студ, неразбиране, конфликти, постоянно недоволство, никой не говори с другия, или говори „през зъби“. "Как е в училище? Отново двойка? Добре, вече не те обичам, изрод. "

Така че, за всеки случай: всичко това е сигурен начин да отгледате не момче, а гей. И няма нищо общо с възпитанието на мъжественост.

С възрастта момчето се отказва от откровените опити да спечели одобрението на майка си, но подсъзнателно прави всичко, за да ѝ докаже какъв велик човек е всъщност.


Освен това: ако детето не е имало достатъчно КОМУНИКАЦИЯ С МАЙКАТА, комплексът за малоценност и  проблемите в общуването са най-малката част от последствията. Ако мъжът не се е счупил в детството, но недоволството остава, съчетано с агресия, това може да доведе до склонност към насилие.


Няколко семейни обстоятелства, които са налице - изцяло или частично, сериозно увеличават шансовете на момчето да стане нещастен невротик.

Например, в случай на "корава" майка, ситуацията често се влошава от студената война между майка и баба. Мама тук се държи като лош следовател, баба - като добър.

- Защо се караш на детето заради двойката?

- Не се притеснявай, аз сама ще го науча, това е моят син! (И моят кръст).

И психиката на детето се разцепва.


Като цяло, когато чуя как родителите се тревожат за образованието на децата си, стремят се да ги настанят в университет на всяка цена, „за да дадат добро образование“, разбирам, че по този начин те искат да осигурят спокойната си старост, за да може да се гарантира, че децата им ще ги хранят. В това няма нищо неестествено, но просто не е нужно да казвате, че се грижите за бъдещето на детето си, докато се грижите за...

Друга версия на семейния модел с един родител, е когато очакванията от малкия син, като от възрастен мъж, който сякаш ЗАЕМА МЯСТОТО НА БАЩА, който е изоставил семейството: „На кого още мога да разчитам?“, „Кой друг ще ми помогне?“ и т.н.

Плюс излишни („Ти си ми единствен, дадох ти всичко от себе си...“) надежди, които просто не могат да бъдат оправдани.

Или постоянно изясняване на отношенията чрез детето с бившия съпруг, включително на обиди:

„Не ме ли обичаш? Е, И ТИ не ме обичаш ”... Ситуацията може да се влоши от опит за отмъщение към бащата чрез забраната да се вижда със сина си.

Някои майки подреждат личния си живот толкова интензивно, че НЯМАТ НИТО ВРЕМЕ, НИТО ЕНЕРГИЯ за своят син. Някои изцяло оставят детето с бабите.

Но след като пораснат, тези синовете често изобщо не общуват с майките си... Питате за майката и чувате: „Да, не поддържам връзка с нея. Чувал съм само това в детството си: остави ме на мира, остави ме на мира“.

Всичко това са примери за майчини грешки, примери за самата неадекватност, която се превръща в много по-сериозни последствия от отсъствието на „мъж в къщата“.

Поради такива изкривявания и трудната ситуация в къщата, момчето често започва да търси общуване с по-големи деца. Това е референтната група в дадения момент: хората, чието мнение има най-голямо значение! И това е една от причините, поради която средната възраст на първата чаша алкохол, първото запознаване с наркотиците е 12,5 години.


С всичко това да се има предвид, че мъжете се отглеждат по друг начин.


И основният съвет към жените:

АКО ЧУВСТВАТЕ, ЧЕ ИМАТЕ НЕЗДРАВОСЛОВНА ВРЪЗКА СЪС СИНА СИ, НЕ ИЗМИСЛЯЙТЕ КАК ДА СЕ ДЪРЖИТЕ С НЕГО, А РАЗБЕРЕТЕ КАКВО ДА ПРАВИТЕ СЪС СЕБЕ СИ, ЗА ДА БЪДЕТЕ АДЕКВАТНА МАЙКА.

Основната тайна на възпитанието е, че тук няма тайни. И няма книги по психология, които да отговорят на въпроса как да отгледаш щастливо дете. Но е достатъчно да бъдете щастливи сами. Психичното здраве на майката, радостният живот на самата майка, отсъствието на агресия, негодувание, страхове - това е гаранцията за здравето на детето.

 

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ КАК ДА ВЪЗПИТАТЕ ФИЗИЧЕСКИ, ЕМОЦИОНАЛНО И УМСТВЕНО СТАБИЛЕН ЧОВЕК:

  •      Обичайте себе си и ще можете да приемете детето си и „кривите“ си прилики с него;
  •      Спрете да се самосъжалявате. Приемете факта, че не сте омъжени. Помислете за това като предимство. Чувствайте се като здрава пълноценна жена. Това автоматично неутрализира страданието, с което синът ви расте без баща;
  •      Неохотно женен? Бащата на детето не иска да помогне? И вие споделяте това със сина си? Синът ще мрази баща си и ще се отъждествява с него. Не правете това. Отнасяйте се с живота си като мъдра жена: "Това беше мой избор, отговорността е моя. Тъжна съм, че баща и син не се разбират, но аз не обвинявам нито себе си, нито друг човек ";
  •      Нека синът ви е сам себе си;
  •      Вземете под внимание неговите желания, не го унижавайте;
  •      На 6-годишна възраст той е малък, но трябва да има дребни джобни пари;
  •      Не проверявайте домашните;
  •      Това не би било трудно – да изпратите детето при баба за дълго време. Разберете, че той определено не е "по-добре" там;
  •      Ако се чувствате лоша майка, спешно се отървете от чувството за вина – детето чувства всичко това през себе си;
  •      Не показвайте неуважение към хората като цяло, и в отношенията със сина си бъдете отговорни като към бъдещето на човек в частност.

 

Автор: Михаил Лабковски

КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ МОМЧЕ
Сподели