Когато ваш близък (или вие) е изправен пред постоянен страх, тревожност или стрес

Когато ваш близък (или вие) е изправен пред постоянен страх, тревожност или стрес

Какво правите, когато някой, когото познавате, е изправен пред постоянни страхове, тревоги или дори депресия? 

Първото нещо, което трябва да направите, е да накарате лицето да потърси услугите на професионалист, който да го води в правилната посока и да му окаже необходимата помощ. Освен това, по-долу ще изброим някои други техники, които можете да използвате, за да му помогнете да се справи.

 

Научете колкото може повече информация, относно управлението на тревожността и депресията. 

Има много книги и свободно разпространявана информация, които ще ви научат как да се справите със страха и безпокойството. Споделете тази информация с вашия близък. Образоването е ключът към намирането на отговорите, които търсите, в управлението на страховете си.

 

Бъдете разбиращи и търпеливи с човека, който се бори със страховете си. 

Справянето с депресията и безпокойството е наистина трудно, така че не добавяйте повече проблеми към тези, пред които човекът вече е изправен.

 

Във всяка ситуация, в която усещате безпокойство, започнете да изследвате какво работи, какво не и какво трябва да подобрите, за да управлявате страховете и тревогите си. Например, чувствате тревожност и решавате да се разходите, за да се почувствате по-добре. Следващият път, когато сте неспокойни, може да си спомните, че разходката ви е помогнала да се справите. Това ще ви даде увереност да управлявате безпокойството си всеки следващ път.

 

Оспорвайте негативното си мислене с позитивни изявления и реалистично мислене. 

Когато се натъкнете на мисли, които ви карат да се страхувате или тревожите, оспорвайте ги, като си зададете въпроси, които да поддържат вашата обективност и здрав разум. Например, страхувате се, че ако не получите желаното повишение на работа, тогава ще сте заклещени на тази позиция завинаги. Това ви потиска, но вашето мислене в тази ситуация е нереалистично. Истината е, че съществуват много и различни работни места и просто защото не получавате това повишение не означава, че никога няма да получите такова. Освен това хората непрекъснато променят работата си и вие винаги имате възможността да отидете другаде, ако сте нещастни на вашата настояща работа. Промяната във вашето мислене може да ви помогне да управлявате страховете си.

 

Друго нещо, което трябва да запомните, е, че нещата се променят, а събитията не остават същите. Например, днес може да сте вцепенени от тревогата си и да сте сигурни, че ще се чувствате така през останалата част от седмицата или месеца, но това не е вярно. Никой не може да предскаже бъдещето със сто процента точност. Дори ако нещата, от които сте се опасявали, ви се случват, съществуват обстоятелства и фактори, които не можете да предвидите, и които могат да бъдат във ваша полза. Вие никога не знаете кога помощта и отговорите, които търсите, ще дойдат при вас.

Когато страховете и тревогите ви се струват непреодолими, потърсете помощ от професионалист. Ключът е да бъдете търпеливи, да не бързате и да не се отказвате. С течение на времето ще можете да намерите ресурсите, с които да се справите с вашите проблеми.

 

Източник: mental-health-matters.com

Редактор: Елиза Трайкова

Когато ваш близък (или вие) е изправен пред постоянен страх, тревожност или стрес
Сподели