Три стратегии, които могат да ви помогнат да преодолеете по-лесно раздялата

Три стратегии, които могат да ви помогнат да преодолеете по-лесно раздялата

Раздялата с любим човек е сред най-мъчителните изпитания в живота. Любовта е една от най-силните емоции, които могат да бъдат изпитани, и това обяснява защо е толкова силна болката от раздялата с обекта на нашите чувства.

 

Убедени, че нищо вече няма да е същото, че това е краят на щастието им (и на живота им), много хора преживяват трудно раздялата и са напълно неспособни да погледнат отвъд нея. Нерядко раздялата е причина за дълъг период на депресия, за развитие на тревожно разстройство, пълно изтощение и дори инсомния.

Съвети от типа, че времето ще излекува всичко, звучат нелепо и не носят никакво успокоение на страдащите. И все пак, има светлина в тунела. Психолози от Университета на Мисури са доказали, че съществуват ефективни стратегии за по-лесно преодоляване на разделите.

Изследователите са анализирали ситуациите с 24 участници на възраст между 20 и 37 години, които са били във връзки с продължителност около 2 години и половина, и които са преживели тежко раздялата с партньора си.

 

Доброволците са тествали няколко различни стратегии за преодоляване на раздялата:

  • Стратегия "Отрицателно преоценяване", изразяваща се в това да мислят по негативен начин за своя предишен партньор.
  • Стратегия "Преосмисляне на любовните чувства", съгласно която участниците трябвало да приемат чувството си на любов безусловно и без да съдят, да приемат, че е напълно нормално да обичат някого, макар и вече да не са с него.
  • Третата стратегия - „Разсейване”, била свързана с отвличане на вниманието - участниците в изследването били помолени да мислят за положителни неща и да избягват мислите за предишния си партньор.
  • Четвъртата стратегия е била контролна, в нея доброволците не е трябвало да правят нищо конкретно.

В следващия етап на експеримента на участниците са показвани снимки на техните партньори, като едновременно с това е наблюдавана интензивността на техните емоции с помощта на електроенцефалограма.

Учените открили, че и трите стратегии намаляват емоционалната реакция на участниците към снимките на бившите им партньори: 

  • Първата стратегия на „Отрицателно преоценяване” е облекчила болката, но участниците са споделили, че се чувстват неприятно.
  • При втората стратегия - на преосмисляне на любовта, не са отчетени значителни промени в състоянието. 
  • Третата стратегия не е променила чувството на любов, но участниците са съобщили, че са се почувствали по-щастливи.


"Разсейването е форма на бягство, за което е доказано, че намалява възстановяването от раздялата. Така че този метод може да бъде използван само като краткосрочен механизъм за справяне.”, обяснява авторът на изследването Сандра Лангеслаг.

 

Източник: 

sciencealert.com

framar.bg

Три стратегии, които могат да ви помогнат да преодолеете по-лесно раздялата
Сподели