Спрете да се поддавате на болестната пристрастеност

Спрете да се поддавате на болестната пристрастеност

Зависимите хора са подложени на разрушителното влияние на болезнените импулси и вътрешни пориви на своя живот...Освен това различните външни ситуации могат да предизвикат силни чувства, които влияят на нашите действия. И така се получава, че ние доста лесно сменяме посоката, изоставяме направените избори и взетите решения. Много лесно се унасяме ту в една посока, ту в друга.

Може да сме взели някакво важно решение, свързано с нашия живот, но след това променяме решението си поради влиянието на болестта на зависимостта или поради някакви външни влияния. Особено трудно ни е да продължим да следваме избора си или взетото решение.

Това, че сме лесно подчинени от болни импулси и че се поддаваме на външни фактори ръководи лошото ни поведение и ни отвежда до нездравословно място на съществуване. Нашата истинска природа е да разрушаваме живота си, водени от някакви вътрешни или външни сили и неспособни да се придържаме към нашите решения и избраната посока.

Ако анализираме различни деструктивни или болезнени ситуации, винаги се оказва, че нашата пристрастеност е избрала посоката, в която ще се движим и е взела решения вместо нас. Това е поредната проява на безсилие пред болестната зависимост. Това е много видимо, особено в началото на пътя, когато болестта на пристрастяването прави всичко, за да върне човек, който е започнал да се възстановява, обратно към зависимостта. Но може да се види и при хора, които остават чисти за известно време, когато болестта на пристрастяването се появява обратно в живота им и отново ги води към унищожение.

Не е необходимо пристрастеният човек да прави нещо специално, за да попадне под влиянието на болестната зависимост. Достатъчно е просто да се поддадете на нездравите си вътрешни импулси, за да продължи болестта на пристрастяването. Но за да започнем да се възстановяваме и да живеем конструктивно, е необходимо ясно и конкретно решение, което вземаме, докато сме в здравомислие.

Трябва да вземем съзнателно решение, че избираме възстановяването. Ако вземем такова решение, тогава ще трябва да го потвърдим с действия.

Първата стъпка, това означава, че трябва да поемем отговорност за действията си и в крайна сметка това ще оформи новият ни живот. Ще трябва да спрем да бъдем водени от нашата болест.

Как може да се случи това? Само ако поискаме помощ по начини, които работят за нас. Ще трябва да живеем въпреки болезнените импулси, които идват от болестта на пристрастяването. При възстановяване ще трябва да живеем противно на естествената си природа, която в миналото ни е карала да се примирим с болестта на пристрастяването. В миналото бяхме безсилни срещу импулсите на болестта на зависимостта, това беше нашето безсилие. И днес ние сами сме безсилни пред болестта си, но с Втората стъпка, вече можем да поискаме помощ. Всеки път, когато болестта на зависимостта се прояви в живота ни, ние се опитваме да спрем, да потърсим помощ и да се върнем по пътя на възстановяването. Правим това, за да стане възможно дългосрочното възстановяване и голямата промяна в живота ни.·       Опиши няколко ситуации от различни области, в които направи избор в полза на:

-      болестните импулси

-      външни фактори и влияния

·       Как приключиха тези ситуации за теб?

 

·       Колко лесно си се отказвал от важни решения в живота си?

 

·       Колко често си вземал важни решения в живота си и не си предприемал стъпки, за да ги превърнеш в реалност?

 

 

Изборът

Състоянието ни като зависими се описва много добре с аналогията на човек, давещ се в блато. Можете да си представите човек, който е наполовина затънал в блато. По някое време спасител му хвърля въже, за което той може да се хване. Необходими са обаче много усилия от негова страна, за да задържи това въже, и това въже е единственият начин да се измъкне от блатото. В тази ситуация човекът има избор: може да се хване за въжето и въжето ще го извади от блатото. Но може и да пусне въжето и тогава блатото неизбежно ще го погълне.

Ние се намираме в такова състояние, че в известен смисъл постоянно сме застрашени от потъване в блатото на нашата пристрастяваща болест, но имаме спасителен пояс, който е в препоръките на нашата Програма.

Като зависими имаме само два избора: да се хванем за въжето за възстановяване или да се удавим в блатото. Докато работим през първата и втората стъпка, виждаме, че всъщност нямаме друга възможност. Полумерките не ни помогнаха.

Ако изберем да се хванем за въжето за възстановяване, това въже ще ни издърпа, просто трябва да се държим за него. Но да хванем това въже или да го пуснем, е наш избор. Нашата отговорност е да се уверим, че наистина се държим за това въже, останалото ще бъде направено вместо нас от по-могъща сила, която дърпа това въже нагоре.

Когато работим по Третата стъпка, виждаме чудотворното въздействие на Програмата върху живота ни: имаме възможността да направим осъзнат избор и да го следваме. Имаме възможност да спрем проявата на заболяването, ако потърсим помощ и направим съзнателния избор да се върнем към възстановяването. Преди да започнем да работим със Стъпките, не успяхме да направим правилния осъзнат избор и да го следваме. Нямахме привилегията да избираме: болестта на зависимостта избра вместо нас. Днес, когато сме чисти, когато нашата болест на зависимост се проявява, имаме избор.

Какво избираме? Продължаваме към болестната пристрастеност или се връщаме на пътя на възстановяването? Точно това е нашият избор. Нашият опит е, че за да продължи собственото ни възстановяване, трябва да продължим да правим последователни избори в полза на възстановяването, въпреки болезнените чувства и импулси.

Необходимостта да избира възстановяването отново и отново ще съпътства зависимия през целия му живот. Осъзнатия избор е вземане на решения и предприемане на действия в съответствие с решението. Съзнателният избор е основен компонент от вашето възстановяване. Работата на Програмата подобрява способността ни да правим добър избор (избор за възстановяване). Това е „свободата на избора“, за която се пише в нашата литература.

Свободата на избора е обратното на робството, което присъства в зависимостта. В живота на зависимост изборът се прави от нашата болест. При възстановяването има свобода на избор: ние избираме това, което е правилно за нас.

 

·       Разбирам ли, че днес имам избор? (Какъв е изборът ми за днес?)

 

·       Опиши няколко ситуации от различни области, в които направи избор в полза на болестното пристрастяване. Какви бяха последствията от такъв живот?

 

·       Опиши няколко ситуации от различни области, в които направи избор в полза на възстановяването. Какви бяха последствията от такъв живот?

 

 

 Бени Яков, Духовный Путь 12 Шагов                    

 

Спрете да се поддавате на болестната пристрастеност
Сподели