Кинцуги или изкуството да бъдеш себе си

Кинцуги или изкуството да бъдеш себе си

Кинцуги (Kintsugi), или още кинцукурой е японско изкуство за възстановяване на керамика с помощта на лак, смесен със златен, сребърен или платинен прах. Счупените съдове се залепват, но пукнатините не са маскирани, а напротив, всяка една от тях е старателно подчертана. Съдовете с недостатъци и драскотини се считат за уникални именно поради тяхното несъвършенство. 


Кинцуги подчертава, че белезите и пукнатините по керамичния предмет са неразделна част от неговата история, която не заслужава да бъде забравена, защото именно тя го прави уникален и единствен по рода си.

Така керамичния предмет не се превръща в поредната безлика част от сервиза: напротив, така той става оригинален и неповторим, има своя собствена история и собствена съдба, за които несъвършенствата говорят. А тези несъвършенства бележат сблъсъкът с трудности и неуспехи.


(тук реших да използвам "неуспехи", като подходяща дума по значение)


Ето някои синоними на неуспех – провал, пропадане, поражение, фалит, лош късмет, нещастен случай, злополука, загуба и т.н.


Преживяването на травматично събитие е не само загуба, но и психологическо израстване на човека.

❗ Не е необходимо да крием недостатъците си (често човек криейки ги от света, ги крие и от самия себе си, 

а това означава, че не ги приема = не приема себе си)

❗ Приемайки своите недостатъци, (без да се опитваме бързо да забравяме грешките) – ще помним и ще разчитаме на това знание.
 Важно е да знаем че: Силата идва, когато се приемем.

❗ Тогава можем да бъдем себе си: несъвършени, но живи, естествени и сърдечни.

Когато си спомняме своите „пукнатини“, можем да се погрижим за себе си в онези ситуации, които са свързани с нашата болка, да говорим за нашите ограничения и да не се насилваме емоционално.

Познавам хора, които са превърнали своите "пукнатини", своята емоционална болка и психологична травма  в своя уникалност, в своя сила и разчитат точно на тях  в работата си.

Спомнете си това, когато се почувствате съкрушени  

белезите и драскотините, които всички имаме, са напомняния за натрупания опит и придобита сила.


Вашите „пукнатини“ не са знак, че сте счупени, а доказателство, че сте излекувани.

#емпатитесастаридуши

Кинцуги или изкуството да бъдеш себе си
Сподели