Пукнатина в диаманта

Пукнатина в диаманта

                                                                                                                                                                

Да познаваш или да не познаваш риска... 💎


Находчив бизнесмен купил огромен скъпоценен камък от Африка. Камъкът бил голям колкото жълтък от кокоше яйце. Не след дълго, човекът обаче се разстроил, защото във вътрешността на камъка се появила пукнатина. Решил да се посъветва с ювелиркакво да прави.

Майсторът възхитено поклатил глава и казал:

 Може да разцепим камъка на две части, и от тях ще се получат великолепни брилянти, всеки от които по-скъп от целия диамант. Проблемът е в това, че един невнимателен удар може да разбие това прекрасно чудо на природата на мънички камъчета. Тези парченца ще бъдат толкова евтини, че няма да струват почти нищо. Но на мен не ми се иска да поема подобен риск.

Същото му казвали и други вещи в занаята хора от различни държави, където и да отидел. Посъветвали го обаче да се обърне към бижутер от Амстердам, който се славел със златните си ръце. Бизнесменът веднага отлетял за Холандия и намерил известния майстор. Ювелирът с интерес разгледал камъка под лупа, и също започнал да говори за рисковете. Прекъсвайки го, бизнесменът казал, че вече е чувал тази история и я знае наизуст. Но бижутерът се съгласил да свърши работата и назовал цената.

Щом собственикът на камъка се съгласил, мъдрият бижутер се обърнал към чирака, стоящ зад него, зает със собствените си задачи. Младежът грабнал диаманта, ударил го веднъж с чука и го разделил на две части. Без да казва нито дума, го върнал на майстора. Потресеният бизнесмен попитал:

 Откога работи той при теб?

Едва трети ден. Все още не може да определи истинската стойност на този камък, затова ръката му бе твърда и не трепна.

                                  Да възприемаме трудностите в живота  като задачикоито очакват решение, а не да рисуваме в съзнанието си страховити проблеми (непреодолими пречки).

Пукнатина в диаманта
Сподели