КАК ДА НАУЧИМ ДЕТЕТО ДА СЕ ПРЕДПАЗИ ОТ НАСИЛИЕ

КАК ДА НАУЧИМ ДЕТЕТО ДА СЕ ПРЕДПАЗИ ОТ НАСИЛИЕ


Нашият свят е пълен с опасности за децата ни – от дребните инциденти, до планираните посегателства от възрастни. 
Добрата новина е, че както можете да предпазите децата си, като превърнете закопчаването на предпазния им колан в автоматичен рефлекс, когато влязат в колата, така можете да им създадете и други предпазни навици, които ще ги защитят, без да ги правят прекалено страхливи.
 
Предлагам ви разработените от Националния център за изчезнали или малтретирани деца към ФБР "стратегии за сигурност". Те са предназначени да помогнат на децата да реагират в различни ситуации и да вземат правилни решения, за да останат невредими – да не се страхуват и да не бъдат антисоциални.
 
Предпазването трябва да става, като ги правим по-силни, а не със сплашване. 
Едно от уменията , които могат да бъдат представени без сплашване, е "Системата приятелче", която просто учи малките деца да не ходят никъде сами! Като възрастни ние знаем, че децата, които са сами, са лесен обект и затова са подложени на по-голям риск. Не трябва да им казваме, че Торбалан причаква децата, които се връщат в къщи сами от училище. 
Те просто трябва да научат по положителен начин – чрез песничка, стих или подходяща приказка, че е много важно да се движат със своите приятели, съученици или родители. 
Друг тип поведение, на което трябва да научите децата си и което може да премахне някои ситуативни възможности да станат жертви, е "Първо питай!" посланието е просто и несплащвашо за децата – просто питай мен, преди да отидеш някъде или да направиш нещо. 
Бихте могли да разговаряте с децата си кога докосването е редно и кога не е. 
Повечето деца са научени да уважават възрастните, което е добре, но те също така трябва да знаят, че има ситуации, в които могат да кажат "не" на възрастен човек и това няма да е невъзпитано. И когато някой се опитва да ги докосва по начин, който ги кара да се чувстват неудобно, объркани или гневни, това е подходящ момент да кажат "НЕ". 
Можете да направите ролева игра, като описвате ситуации (не много плашещи, но определено такива, в които правилният отговор е "не"), така че вашето дете да се упражнява, като ви гледа право в очите, със сериозно изражение, ясно, уверено и високо да казва "НЕ". Вие искате децата ви да разберат, че техните тела са си техни собствени и никой не трябва да ги докосва по начин, който не им е приятен. Намерете подходящ начин да научите децата си кои части на техните тела са "лични" и те не трябва да споделят тези части с други хора и че никой не трябва да ги кара да докосват неговите "лични" части. Ако използвате истинските, анатомичните термини (пенис вместо пишле например) те ще разберат, че това са важни части от тялото и ще се чувстват удобно да разговарят за тях. 
Също така децата трябва да знаят, че не е тяхна вината, ако някой ги докосва по начин, който ги плаши, кара ги да се чувстват неудобно или ги обърква и те не трябва да пазят тези докосвания в тайна. 
За деца в начална училищна възраст е подходяща лесната за запомняне фраза: НЕ – ОТИВАМ – КАЗВАМ, която обобщава какво децата трябва да направят в ситуация, в която не се чувстват спокойни – "мога да кажа НЕ", ОТИВАМ при своите родители или друг възрастен човек, на когото имам доверие и КАЗВАМ на този човек какво се е случило. 
Децата трябва да разберат, че понякога дори и някой да те е помолил да пазиш тайна, пак можеш да кажеш на някого, ако изпитваш тревога или безпокойство. Трябва да научим децата си да правят разлика между "чудесни" тайни, които не нараняват никого и трябва да бъдат изненада и тайни "за казване", които наистина трябва да бъдат споделени. 
Трябва да учим децата си да избират хората, които биха могли да им помогнат в спешни случаи, ако се изгубят: някой, който носи униформа или табелка с името си, или стои зад гише; бременна жена или майка с дете в количка; шофьори на автобуси; възрастни жени. Това не само ще им даде мрежа за сигурност, но и ще повиши тяхното самочувствие и увереност, защото знаят какво да направят, когато нещо лошо се случи и да не изпадат в паника. 
"Оръжие номер едно срещу насилника на деца е самочувствието на детето!", споделя Питър Банкс, водещ психолог от програмата "Изчезнали деца". 

Какво можете да направите, за да предотвратите отвличане или експлоатация на дете?
 
Знайте къде са децата ви по всяко време. Интересувайте се от техните приятели и ежедневни занимания. 
Усещайте промените в поведението на своите деца – те са сигнал, че трябва да седнете и да поговорите с децата си за причините за тези промени. 
Бъдете нащрек с младеж или възрастен, който отделя прекалено голямо внимание на вашите деца или им прави неподходящи или скъпи подаръци. 
Научете децата си да се доверяват на своите чувства и ги убедете, че имат право да казват "не", когато усещат, че нещо е нередно. 
Вслушвайте се внимателно в страховете на своите деца и ги подкрепяйте с цялата си любов. 
Научете децата си, че никой не трябва да се доближава до тях и да ги докосва по начин, който ги кара да се чувстват неудобно. Ако някой го направи, те трябва да ви кажат веднага. 
Бъдете внимателни с всички възрастни, които имат права над децата ви.

 
КАК ДА НАУЧИМ ДЕТЕТО ДА СЕ ПРЕДПАЗИ ОТ НАСИЛИЕ
Сподели