Има ли връзка между болката, себеуважението и физическите упражнения?

Има ли връзка между болката, себеуважението и физическите упражнения?

Да. Упражненията, като всеки вид физическа дейност, укрепват доброто усещане по отношение на собствената личност, а също така намаляват болката. 


Много по-трудно е да изпитвате неудовлетворение, когато се движите или сте заети с нещо. Едва ли ще можете да се съсредоточите върху отрицателните си чувства, потиснатостта и емоционалната болка, ако сте в съприкосновение с онова, което ви заобикаля. Изследванията сочат, че енергичното ходене с високо вдигната глава действа като противоотрова при депресия. Осъзнатото възприемане на окръжаващата среда и усещането, че сте част от нея, ви помагат да изместите фокуса от себе си и своите негативни емоции. 


Все пак има разлика между целеустремената активност, като например упражненията, и трескавата динамичност, когато се щурате безцелно. Това е показател, че се опитваме да избягаме от себе си, при което губим много енергия и време. Блъскаме се, ходим напред-назад, без да стигаме доникъде. Докато, правейки упражнения, контролираме своите тела и започваме да се чувстваме все повече господари на себе си. Когато изпитвате болка, когато сте разстроени, обезпокоени и усещате, че не се владеете, най-доброто упражнение е всъщност най-простото.


Дишайте. Каквото и да вършите, спрете и направете три дълбоки вдишвания. Почувствайте как мощта, енергията и жизнената сила проникват във вас. Това е, което в действителност става: концентрирайте се върху тази реалност. Задръжте дишането и сетне бавно издишайте. Представете си, че целият стрес, напрежение и тревога изтичат от тялото ви. След трите дълбоки вдишвания ще се почувствате по-спокойни и ще добиете контрол над себе си. Тялото ви ще се отпусне. Ще сте в състояние да действате по-добре и пълноценно.


Друго просто упражнение е ходенето. Направете бърза разходка около дома си, в парка или в гимнастическия салон. Така ще стимулирате мисловния процес. Ако мислите ви са объркани и разпилени и сте истински разтревожени, съсредоточете се върху това, което виждате, ходейки. Дайте си почивка и отдъхнете. Някои неща не могат да се оправят начаса. Престанете да си повтаряте, че сте притиснати и трябва да промените онова, което чувствате. Дайте си малко време и се заемете с някаква дейност. Това ще ви помогне.

 

Сузана Макмахън, Джобен психотерапевт

Сподели