Някои прости упражнения за постигане на самоуважение

Някои прости упражнения за постигане на самоуважение
Упражняването в самоуважение започва с мисълта. Трябва да се научите да управлявате мислите си. Това изисква голяма доза осъзнаване на настоящия момент в случаите, когато се самоподценявате. 
Ако съумеете да се улавяте в моментите, когато проявявате такова отношение към себе си, можете да започнете да се преборвате с мисълта, залегнала в основата на поведението ви.
Установявате, че току-що сте изрекли нещо от рода на „Не съм чак толкова умен/умна, просто имах късмет да ми пишат отлична оценка на този тест". В главата ви веднага трябва да звънне звънчето: „Току-що го направих. Държах се като човек, който се мрази. Но сега го съзнавам и следващия път ще си попреча да кажа това, което повтарям цял живот." Стратегията ви ще е да се поправите на глас с нещо подобно: „Казах, че имах късмет, но всъщност късметът няма нищо общо. Получих оценката, защото я заслужих." Малка крачка към самоуважението, но тя показва, че осъзнавате самоподценяването си в сегашния момент и решавате да действувате по различен начин. Преди имахте навик. Сега съзнавате, че желаете да бъдете различен, и сте избрали това да стане. 
Все едно, че се учите да шофирате. В края на краищата ще формирате нов навик, който няма да изисква да мислите непрекъснато. Скоро естествено ще възприемете различни форми на такова поведение, кое¬то е признак на самоуважение.
Сега, когато умът ви вече работи за вас, а не срещу вас, на хоризонта се задават вълнуващи дейности, свързани с обичта ви към вас самия. Ето някои от тези форми на поведение, които можете да разширявате, като развивате висока само оценка, основаваща се върху собствената ви ценност.
— Подберете нови начини за отговор на опитите на другите да подхождат към вас с обич или уважение. Вместо да погледнете скептично на някой жест на обич, отговорете с „Благодаря ти" или „Щастлив съм, че мислиш така".

— Ако изпитвате истинска обич към някого, направо кажете „Обичам те" и докато осмисляте получените реакции, „се потупайте по гърба" за смелостта.

— Когато сте на ресторант, поръчайте си нещо, което действително ви се яде, независимо от цената му. Почерпете се, защото го заслужавате. Започнете да си купувате неща, които бихте предпочели при всяко положение, включително когато сте в магазин за хранителни стоки. Поддайте се на изкушението да си купите любим предмет, защото го заслужавате. Не се лишавайте от нищо, освен ако това е абсолютно наложително — а то рядко е толкова наложително.

— След изморителен ден и обилно ядене починете за малко или потичайте из парка, дори да имате страшно много работа. Това ще ви помогне да се почувствате значително по-добре.

— Започнете да се занимавате с дейност, която ще ви бъде приятна. Може би отлагате това от години, защото имате толкова много отговорности, че просто не ви остава време. Като изберете да се обичате и като започнете да си позволявате нещата в живота, които харесвате, хората, на които служите, ще свикнат сами да се грижат за себе си. А вие ще откриете, че не изпитвате неприязън към тях. Ще им служите, защото така сте избрали, а не защото сте задължен.

— Преодолейте ревността, като осъзнаете, че с нея се самоподценявате. Като се сравнявате с другите и смя¬тате, че сте по-малко обичан, вие правите другите да изглеждат по-важни от вас. Измервате собствените си достойнства по достойнствата на другите. Напомняйте си, че (1) един човек винаги може да избере друг човек, без това да има някакво значение за вас, и (2) от това, дали някой, на когото държите, ще ви избере, или не, не зависи утвърждаването на собствената ви само оценка. Ако постъпвате така, вие сте осъден на вечна неувереност в себе си поради несигурността какви ще бъдат чувствата на даден човек всеки ден и всеки час. Ако той /тя избере някоя/някой друг — а не вас, това ще има отражение върху другия, не върху вас. Като се упражнявате в самоуважение, всички обстоятелства, при които по-рано сте проявявали ревност, ще се променят. Толкова силно ще повярвате в себе си, че няма да имате нужда от обичта и одобрението на другите, за да определяте самооценката си.

— Активността, насочена към развитие на самоуважение, може да включи и ново отношение към собственото тяло — например ще започнете да си избирате вкусни храни, да се стараете да намалите наднорменото си тегло (което, освен че показва самоотхвърляне, може да е опасно за здравето), ще започнете редовно да се разхождате или да карате велосипед, ще избирате здравословни упражнения, ще излизате сред природата и ще се наслаждавате на чистия въздух, защото това е приятно, изобщо ще поддържате тялото си здраво и привлекателно. При условие, че вие желаете да бъдете здрав. Защо? Защото сте човек със значение и се отнасяте към себе си като към такъв човек. Всеки изцяло пропилян ден, прекаран между стените на дома ви в бездействие или в досадни занимания, е подкрепа на враждебността ви към вас самия. Освен ако не предпочитате да стоите затворен, защото в този случай вие сте направили своя избор.

— Можете да започнете да се отнасяте към себе си с повече обич, що се отнася до секса. Заставайте гол/гола пред огледалото и си казвайте, че сте много привлекателен/привлекателна. Можете да докосвате тялото си. Изследвайте го със сетивата си, като карате кожата си да настръхва от удоволствие. В отношенията си със своята партньорка или партньор също можете да изберете сексуално самоосъществяване, вместо да поставяте удоволствието на партньора си над своето собствено удоволствие. Удоволствие можете да доставяте само като изберете удовлетворение и за себе си. Можете да забавите протичането на половия акт, като с думи и действия научите любимата/любимия си какво харесвате. Сам можете да изберете оргазма. Можете да си помогнете да изпитате върховното физическо удовлетворение, като повярвате, че го заслужавате, а след това потънете във вълнуващото преживяване на проверката. Защо? Защото го заслужавате.

— Можете да престанете да приравнявате изпълнението си в която и да е задача със самооценката си. Можете да загубите работата си или да не успеете в някое начинание. Можете да не одобрявате начина, по който сте изпълнили една или друга задача. Това не означава обаче, че нямате стойност. Трябва да знаете, че имате стойност независимо от постиженията си. Ако нямате това съзнание, непрекъснато ще смесвате себе си с дейностите, които са извън вас. Еднакво абсурдно е да поставяте самооценката си в зависимост от някакво външно постижение и да я обвързвате с мнението, което страничен човек има за вас. Премахнете ли това смесване, вие ще можете да се заемете с най-различни начинания и общата ви оценка — която може да представлява интерес за вас — по никакъв начин няма да определя доколко ценен сте като човек.
Такива и подобни са постъпките на онези, които се обичат. Тези постъпки често ще противоречат на уроците, които сте научили, докато сте се самоподценявали. Някога вие сте били въплъщение на самоуважение. Като дете инстинктивно сте усещали, че сте ценен.

Сега да се върнем към въпросите от увода на книга:
— Можете ли да се приемате, без да се оплаквате?
— Можете ли винаги да се обичате?
— Можете ли да давате и да приемате обич?
Това са проблемите, над които трябва да работите. Да си поставите за цел да обичате най-красивия, най-вълнуващия, най-достойния човек в света — вас самия.

Уейн Дайър, Вашите слаби  места                         
Някои прости упражнения за постигане на самоуважение
Сподели