Треньор по живеене (Лайф коуч)

Треньор по живеене (Лайф коуч)

Готови ли сте за промяна? Искате ли да се чувствате удовлетворени от живота, работата и партньора си? Съществува начин, чрез който бързо ще преодолеете кризите, ще повдигнете самочувствието си и заслужено ще се почувствате по-добре.
Човек невинаги сам може да открие правилните път и посока в живота. В неспирното лутане между въпроси и отговори се намесва лайф-коучърът.

 

Звучи като обява, залепена на автобусната спирка, зад която прозира адресът на клиника за пластична хирургия, отслабване или смяна на пола. Този път обаче не е нужно да харчите купища пари, за да вдигнете самочувствието си и да внесете чаканата промяна във вашето ежедневие. Просто е време е да си намерите личен лайф коучър, който да ви подскаже правилната посока в живота.

В буквален превод лайф коучър означава “треньор по живеене”. Понятието е въведено за първи път в Америка преди повече от десет години. Употребява се за персоналните консултанти и съветници, които не е задължително да са психолози или психотерапевти. Това са хора, които също дават професионални съвети, ако не е налице психическо разстройство или заболяване. Лайф коучърът показва пътя, по който лесно могат да бъдат отстранени екзистенциални или всекидневни проблеми.

Треньорът по живеене може да ви помогне за преодоляването на много личностни проблеми и кризи, както и да предложи позитивна промяна във вашето самочувствие, външен вид, интеграция в социални и професионални кръгове, отношения с децата, семеен и любовен живот.

Лайф коучингът е прекрасен начин за изграждане на трайни позитивни промени във вашето житие-битие.

Той е за хора, които искат да поемат отговорност за собствения си живот, но смятат, че имат нужда от още малко доверие и подкрепа. Лайф коучърът не налага своето собствено мнение и не ви казва какво да правите с живота си. Той се опитва да намери вярната посока към вашето благополучие и да ви я покаже, а не да я натрапи.

Лайф коучинг е разговор между треньор и клиент. Повечето хора го сравняват с разговор с близък приятел. Разликата е, че приятелят често може да си направи погрешна преценка за проблема ви и съответно да даде неточен съвет. При професионалистът това няма как да се случи. Освен това той ще пази конфиденциалност.

Сеансът се провежда на четири очи между треньора и клиента. При необходимост може да се проведе и по телефона. Това се случва единствено в по-напреднал етап от работата.

На първата сесия треньорът ще се поинтересува от водещия ви мотив да го посетите, за да знае за какво точно ще разговаряте. През по-голямата част от времето ще говорите вие. Треньорът ще задава въпроси, с които ще ви помага да разсъждавате и да отсеете истински важните неща за вас.

В началото ще направите разбор на елементите, които изграждат вашата личност. Те включват външен вид, здравословно състояние, професионална реализация, социален кръг и др. Втората стъпка ще е да решите какъв искате да бъдете във всяка сфера от живота си. Третата крачка ще е реализиране на поставените цел и промяна.

Разрешаването на проблемите чрез лайф коучинг може да стане за различен период от време. Понякога са нужни само две-три сесии, за да разберете какво не е наред. Психотерапията обикновено продължава няколко месеца.

Международната коуч федерация е най- големият световен ресурс за бизнес и има над 11 000 членове в 80 страни по целият свят.

„Помагам на хората да открият своя път в живота и своето щастие. Откривам техният скрит потенциал. Ние разполагаме с два ресурса – здраве и време, които заменяме за пари. Постепенно те се изчерпват. Освен парите, на везните да се слага и щастието. То трябва да е водещо.“


Подходяща консултация за хора от различна възраст и с различни проблеми.  Полезна и необходима работа за подобряване на връзката родител-дете. Менторство при житейски ситуации изискващи промяна или труден избор. Справяне с вредни навици. Необходима насока в етапи от живота, които изискват напътствия и мотивация. Подкрепа в изграждането на социални контакти, справяне със самотата, създаване на удовлетворяващи, хармонични партньорства.  

 

По материали от статия на Галена Чарийска, (интервю на Ирина Сарачинова)


Треньор по живеене (Лайф коуч)

Има една шега за две жаби.


„Едната жаба подскача по дъното на дълбока бразда, оставена от трактор. Другата я вижда и извиква:

– Хей! Какво правиш там, долу? Тук, горе, е много по-хубаво, има повече храна.

Другата жаба поглежда нагоре.

– Не мога да изляза.
– Нека ти помогна – казала втората жаба.
– Не, остави ме, добре съм. Тук, долу, също има изобилие от храна.
– Добре – казала втората жаба. – Но тук има много повече пространство, което да изучаваш и да скачаш на воля.
– Тук, долу, имам всичкото пространство, от което се нуждая.
– А какво ще кажеш за срещата с други жаби?
– Те понякога идват тук, ако не – мога да крещя на моите приятели там, горе.

Втората жаба въздъхнала по жабешки и изчезнала.

На следващия ден тя с учудване видяла, че първата жаба скача редом с нея.
– Хей – изкрещяла тя. – Мислех, че ще останеш долу, в браздата. Какво се случи?
– Дойде един камион...“


За някои хора е нужно да се появи еквивалент на камиона, за да ги помръдне.

Други може да са доволни и успешни, но да вярват, че не е нужно да си зле, за да станеш по-добре. Тези хора ангажират коуч, с когото да открият как могат да бъдат по-щастливи и още по-ефективни. Те искат да постигат най-доброто, на което са способни, и искат това най-добро непрекъснато да се подобрява. Коучингът помага на хората да поемат в нова посока, да направят стъпка към щастието, а не да тъпчат комфортно на едно и също място. Коучингът е игра с голям залог – щастие. Хората идват на коучинг, защото искат да бъдат щастливи или по-щастливи. Те искат удовлетворяващ живот, пълен с приятни изживявания. Искат добри взаимоотношения, работа, която ги радва и с която са горди, в която могат да използват таланта си и да правят пари. Те искат да изживеят удоволствията на живота докрай. Искат да видят мечтите си осъществени и да чувстват, че живеят според най-висшите си ценности. Искат да бъдат харесвани от много, обичани от няколко и уважавани от всички.


Джоузеф О’Конър и Андреа Лейджис, „Коучинг с НЛП“

Треньор по живеене (Лайф коуч)
Сподели