Метод за изграждане на добри навици (по Стив Павлина)

30-дневни проби - Метод за изграждане на добри навици по (Стив Павлина)
30-ДНЕВНИ ПРОБИ – МЕТОД ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ДОБРИ НАВИЦИ (по Стив Павлина)
Това е една статия от световно известният Стив Павлина, блогър номер 1 в света и експерт по личностно развитие. Искам да я споделя с вас тъй като лично на мен страшно много ми помогна да изградя два много полезни за мен навика:

  • да ставам много рано и да правя упражнения
  • и да тренирам 4 дена в седмицата!

След като прочетох това бях доста мотивиран да направя тези две неща в живота си, вярвам че ще мотивира и вас! Наистина човек след това става доста по продуктивен, ето и за какво говоря:
“Научих за 30-дневните проби през годините, когато бях разработчик на софтуер. Програмисти, които продават софтуера си в интернет, често предлагат версии с 30-дневен пробен период, така че потенциалните купувачи да изпробват програмата без рискове, преди да решат дали ще я закупят. В края на пробния период много хора си купуват програмата, понеже са привикнали към нея. Техниката за продажба „пробвай, преди да купиш” е доста ефективна. Може да използваш аналогична стратегия, за да оформиш нов навик или поведение. Най-трудната част от всеки нов навик е да преодолееш първия месец и особено първите няколко дни. Веднъж след като си преминал тези първи 30 дни, става много по-лесно да продължиш, защото си преодолял инерцията. Когато възнамеряваме да променим даден навик за постоянно, често се изнервяме, преди да започнем. Мисълта, че трябва да се откажем от нещо за цял живот е почти непреодолима.

Направи 30-дневната проба
Вместо да се подложиш на постоянна промяна, целта ти е да поемеш малък, временен ангажимент. Тествай новия си навик само 30 дни. След това си свободен да се откажеш и да се върнеш към стария начин на живот. Това е само един месец от живота ти. Не е чак толкова зле, нали? Прави упражнения всеки ден за тези 30 дни. Откажи се от телевизията за 30 дни. Ставай в пет сутринта всеки ден за 30 дни. Мисли за всеки 30-дневен пробен период като за развлечение и интересно предизвикателство. Просто правиш тест, за да видиш дали ти харесва. 30-дневната проба все пак изисква известна дисциплина и постоянство, но съвсем не до такава степен като постоянната промяна, защото винаги виждаш „светлината в края на тунела”. Имаш гарантиран път за бягство, ако нещата не проработят. Всяка саможертва или лишение, на което се подлагаш, е временно. Напълно си свободен да се завърнеш към стария си начин на живот на 31-вия ден.
Какво става, когато всъщност завършиш един 30-дневен пробен период?
Първо, ще си превърнал новото си поведение в навик дотолкова, доколкото да ти е по-лесно да продължиш, ако желаеш. Второ, ще си разчупил стария модел в тази област, така че старите ти навици няма да оказват такъв натиск върху поведението ти. Трето, ще имаш 30 успешни дни зад себе си, така че вече ще си доказал на себе си, че можеш да го правиш. И четвърто, ще се радваш на резултатите от тези 30 дни, а ако резултатите са добри, ще си по-мотивиран да продължиш. Възможно е да стигнеш до края на 30-те дни и да решиш, че не желаеш да продължаваш. Помни, че това е само пробен период, така че не си задължен да „купиш”, ако не ти харесва. В този случай може спокойно да изоставиш навика и да опиташ нещо друго. Няма ранени, няма грешки.
Ако 30-дневният пробен период ти се стори твърде труден, намали го малко.
Пробвай с 5 или 10 дни. След това си почини и направи по-дълъг експеримент, когато се почувстваш готов. Може също така да намалиш и нивото на трудност. Например вместо да се откажеш от кафето за 30 дни, пробвай да пиеш не повече от една чаша на ден в продължение на 30 дни. Чувствай се свободен да определяш сам нивото си на дисциплина. Позволявай си да се предизвикваш, но не и да се затрудняваш.
Радвал съм се на голям успех с 30-дневните проби, както и други хора, които са прилагали тази техника. Един от първите ми успехи беше през 1993-та, когато ми стана интересно какво би било ако съм вегетарианец. По това време бях в университета и обикновено се хранех със сандвичи и пица „Пеперони”. Мислех, че би било интересно да пробвам с вегетарианска храна за 30 дни. Бях учил за вегетарианството в часовете по хранене и исках да разбера какво точно представлява. Честно казано, нямах намерение да продължавам след тези 30 дни. Беше ми интересно, но определено не се бях посветил на идеята.
През първата седмица от вегетарианството ми забелязах, че имам много повече енергия, можех да се концентрирам по-добре, а мисълта ми е по-ясна. Преходът беше по-лесен, отколкото очаквах, и не съм се чувствал лишен от нещо. Като минаха 30-те дни, резултатите ми харесваха дотолкова, че продължих. Не съм решавал да ставам вегетарианец, Навикът просто си остана. Четири години по-късно, през 1997, реших да пробвам да ям чисто вегетарианска храна за 30 дни, което означаваше да спра яйцата и млечните продукти. Тази промяна доведе до още по-добри резултати и отново не се наложи специално да решавам дали да продължа. Оттогава не съм ял животински продукти.
Ето някои идеи за прилагането на 30-дневните проби:
* Избягвай да гледаш телевизия. Винаги можеш да запишеш любимите си предавания и да ги изгледаш след пробния период,ако се притесняваш да не изпуснеш нещо.
* Зарежи онлайн форумите и безцелното уеб-сърфиране
* Къпи се всеки ден и се издокарвай, за да изглеждаш най-добре.
* Всеки ден се запознавай с нови хора.
* Излизай всяка вечер и всеки път прави нещо различно.
* Чисти и подреждай дома и офиса си по 30 минути всеки ден.
* Разменяйте си съобщения с партньора през ден, така че всеки да получи 15 съобщения.
* Откажи пристрастия като цигари, газирана вода, лоша храна, кафе, порнография и подобни.
* Ставай в 5 часа всяка сутрин. (Това е един от най-добрите опити, които съм правил.)
* Чети по 1 час всеки ден. Това е много подсилващ навик.
* Учи по 10 нови думи от речника всеки ден.
* Медитирай поне веднъж или два пъти на ден.
* Води си дневник.
Можеш ли да правиш няколко проби наведнъж?
Това зависи от теб. Много хора жънат голям успех в прилагането на няколко навика наведнъж, други предпочитат да се фокусират само върху един навик. Аз препоръчвам да ограничиш 30-дневните проби до максимум три нови навика, а най-добре, ако тези навици взаимно си помагат, като например промяна в храненето и физическите упражнения. Когато хората се опитват да придобият четири или повече навика наведнъж, обикновено се объркват и се отказват от всички още на първата седмица.
Може да направиш опитите си по-приятни, като включиш семейството или приятели. Това ще ти осигури подкрепяща група, а освен това може да ви сближи допълнително. Веднъж направихме със семейството ми такъв 30-дневен опит без телевизия. Сработи добре, защото прекарвахме времето в разговори помежду си, в съвместни игри и излизахме на семейни разходки.
30-дневната проба е силна, но проста техника. Когато се отдадете на правене на нещо всеки ден в 30 поредни дни, е много по-лесно да преодолеете вътрешната съпротива и по своя воля да приемете предизвикателството. Изберете нов навик, който искате да придобиете, или стар модел, който искате да разчупите, и започнете с ден първи днес.
Техниката Изкачване на стълби
Изкачването на стълби е прост метод за плавна промяна на навиците. Вместо да правиш голяма промяна изведнъж, целиш се в една малка стъпка в правилната посока. Когато се почувстваш добре от тази промяна, направи друга малка стъпка. Продължи с бебешки стъпки, една по една, докато накрая достигнеш целта си. Например ако искаш да откажеш кафето, сметни колко кафе пиеш в момента. След това си постави начална цел да го намалиш дневно с 25%. Т.е., ако пиеш четири чаши кафе на ден, или ще пиеш само по три, или ще пиеш по четири, но пълни само на две трети. Поддържай това ниво за около седмица преди следващата стъпка. Тогава намали приемането на 50% от началното количество кафе и го прави още една седмица. След това намали на 25% от началното количество, отново за една седмица. Накрая ще си готов да спреш кафето изцяло. Ако промяна от 25% е твърде много за теб, започни с 10%.
Можете да използвате „изкачването на стълби” по отношение на много навици. Познавам няколко души, които така са отказали цигарите, намалявайки пушенето по малко всяка седмица, докато стигнат до една цигара на ден (и понякога една цигара на два или три дни), преди да ги спрат съвсем. Друг мой познат използва този метод, за да започне да става по-рано. Нагласяваше будилника си да звъни с по 5 минути по-рано всеки ден, докато постигна целта си.
Промяната на навиците може да се окаже голямо предизвикателство, така че вероятно няма да успеете да победите всеки навик от първия път.
Както при шаха, дори и най-добрите играчи в даден момент срещат достоен противник. Ако не успеете с някоя промяна в навиците, погледнете ходовете, които сте направили в дебюта, мителшпила и ендшпила/термини в шаха/, и вижте дали можете да разберете къде сте сбъркали. Дали не сте се подготвили добре в дебюта? Да не би тактиката в мителшпила да е била зле изиграна? Да не сте объркали играта в ендшпила с някоя глупава грешка? Какви поуки можете да си вземете, за да изиграете следващата игра по-добре?
Помни, че ти си командир на своя живот. Ти трябва да решиш кои навици ще запазиш и кои не. Експериментирай лично, за да разбереш кои навици водят до най-добрите резултати за теб. Кои навици засилват ефективността ти? Кои ти пречат?
Навиците не са равностойни, така че отделете време да формирате важните, които наистина ще внесат разлика във вашия и в живота на другите.
Например навикът да си водите дневник помага да решавате проблемите си и да вникнете по-дълбоко в нещата, а навикът да пишете в блога си позволява да споделяте това, което сте научили, с други хора. И в двата случая аз пиша на компютъра си, но писането в блога е навик с по-голямо въздействие. Често най-лесният начин да си изградите по-важен и смислен навик, е да намерите начин да го споделите с другите.
Развивай съзнателно най-автентичните си навици. За всеки свой навик се попитай: „Това аз ли съм наистина? Съвпада ли това с личността, която искам да бъда?” Ако някоя част от живота ти изглежда фалшива и неистинска, тя трябва да бъде подменена с по-истинска инициатива. Няма да е лесно, но така е правилно.
Едно от най-добрите решения, които някога съм вземал, е да си изградя навик да работя над собственото си израстване всеки ден. Първо започнах да чета самоучители и да слушам аудиопрограми; след това започнах да провеждам мои собствени експерименти с израстването. По-късно сформирах общност в интернет, за да разучавам личностното израстване заедно с други. Въпреки че търпях провали и срещнах препятствия по пътя, навикът да се опитвам да се усъвършенствам поне малко всеки ден ми носеше невероятно удовлетворение.
В заключение:
Ще отделиш много време и енергия за работа с навиците си.
Повечето от опитите за личностно развитие вероятно ще са насочени към разбиването на стари модели или формиране на нови. Навиците ти ще пуснат резултатите на автопилот, затова трябва да си сигурен, че тези резултати отговарят на онова, което искаш. Какъв е смисълът да преследваш най-смелите си мечти, ако ежедневните ти навици те саботират?
Ако искаш да живееш по-съзнателно, трябва по-съзнателно да развиваш положителните си навици. Въпреки трудностите, с които ще се сблъскате в тази област, работата ще ви даде огромно преимущество. Дори един нов навик може да промени пътя на живота ви към по-добро. В крайна сметка целта оправдава средствата. Добрите навици ще ви помагат много във всички области на живота, включително здравето, връзките, и очевидно, вашата кариера! Решихте ли вече с кой ще започнете……..”

Списък с 66 навика, които могат да ти помогнат да засилиш личната си ефективност. Разгледай ги и виж кой от тях се отнася за теб. После използвай 30-дневни опити и/или „стълбиците”, за да направиш промените, които желаеш.
1. Ежедневни цели. Поставяй си цели за всеки ден предварително. Решавай какво ще правиш; после го прави. Без ясна цел твърде лесно се разсейваш.
2. Първо най-неприятното. За да победиш отлагането, научи се първо да изпълняваш най-неприятната си задача, вместо да я отлагаш за по-късно. Тази малка победа ще сложи началото на един доста продуктивен ден.
3. Пикови часове. Разбери кога са пиковите ти моменти на продуктивност и планирай най-важните си задачи за това време. Работи по-маловажните задачи през не-пиковите часове.
4. Некомуникативни зони. Задели си непрекъснати периоди от време за самостоятелна работа, за която трябва да се съсредоточиш. Планирай леки, прекъсваеми задачи за периодите на отворена комуникация, а по-предизвикателните – за по-самотните периоди.
5. На къси етапи. Като се захванеш с дадена задача, определи целта, която трябва да достигнеш, преди да можеш да спреш да работиш. Например ако пишеш книга, може да решиш да не ставаш, преди да си написал поне 1000 думи. Достигни тази цел на всяка цена.
6. Време, а не обем. Дай си определен период от време – 30 минути ще свършат работа, за част от дадена задача. Не се притеснявай колко далеч ще стигнеш. Просто работи точно толкова време.
7. Групирай. Групирай подобните задачи заедно, като например телефонните разговори, и ги изпълни наведнъж.
8. Ранно пиле. Ставай рано сутринта, примерно към 5, и се захващай с най-важната си задача. Често преди 8 ще си свършил повече, отколкото повечето хора вършат за цял ден.
9. Пирамида. Прекарвай от 15 до 30 минути в леки задачи, за да загрееш. После се захващай с най-трудния проект за няколко часа. Накрая завърши с 15 до 30 минути леки задачи, за да излезеш от работния режим.
10. Темпо. Предумишлено избирай темпото и се опитвай да се движиш малко по-бързо от нормалното. Ходи по-бързо. Чети по-бързо. Пиши по-бързо… Прибери се по-рано.
11. Бъди подреден. Намали стреса, като премахнеш безредието в дома и офиса си
12. Бележки. Прави ясни писмени бележки за участниците в срещите си. Това категорично подобрява целенасочеността и продуктивността им. Ползвай бележки също и за телефонните си разговори.
13. Принцип на Парето. Това е правилото 80 към 20, според което 80% от резултата на дадена задача идва от 20-те % от усилието. Фокусирай енергията си върху тези критични 20% и не хвърляй прекалено много усилия за не толкова важните 80%.
14. „Пали бързо”. Намали забавянето, като предприемаш действия веднага след като си поставиш целта, дори и да не са добре планирани. Винаги можеш да коригираш посоката си в движение.
15. Човек на минутата. Веднага щом получиш информацията, която ти е необходима, дай си точно 60 секунди, за да вземеш точното решение. Дай си цяла минута, за да се колебаеш и двоумиш колкото си искаш, но излез с ясен избор после. Веднъж щом е взето решението, започни да действаш, за да го задвижиш.
16. Краен срок. Постави си краен срок за завършване на работата и го ползвай като ключов момент, за да си вършиш работата.
17. Обещание. Казвай на другите за ангажиментите си, така че те да те държат отговорен за тях.
18. Точност. Винаги подранявай за срещи. Точността подсилва властта и авторитета.
19. Междинно четене. Чети книги или статии, докато чакаш за среща или си на опашка.
20. Резонанс. Представяй си целта като постигната. Постави се в положение все едно си там. Направи го реално в мисълта си и скоро ще го видиш реално.
21. Награди. Давай си често награди за постиженията си. Гледай филм, поръчай си масаж
или прекарай един ден в увеселителен парк.
22. Приоритет. Разделяй истински важните задачи от по-маловажните. Заделяй интервали от време, за да работиш по сериозните задачи – тези, които са важни, но не спешни, като физически упражнения, писане на книга, или намиране на партньор за връзка.
23. Рамка. В края на работния ден, фиксирай първата задача, с която ще се заемеш на другия ден и предварително си приготви материалите. На следващата сутрин веднага започни работа по тази задача.
24. Разпределяй на порции. Разпределяй сложните проекти на по-малки, добре дефинирани задачи. След това се концентрирай върху изпълнението само на една от тях.
25. Самостоятелно изпълнение. Като се захванеш със задача, придържай се към нея, докато не завърши. Не променяй задачите по средата. Когато се появят разсейващи неща, записвай ги, за да се занимаеш с тях по-късно.
26. Случаен подбор. Избирай съвсем случайна част от големите проекти и я завършвай. Плати случайна сметка. Обади се един път по телефона. След това избери друга случайна част и направи същото.
27. Недопустимо лош. Разбивай перфекционизма, като умишлено изпълниш задачата си по отвратителен начин. Напиши мнение в някой блог за вкуса на солта, направи ужасно неизползваем уебсайт или състави бизнесплан, който да гарантира едногодишен фалит. С такъв ужасен пръв опит няма накъде да се движиш, освен нагоре…
28. Упълномощаване. Убеди някой друг да изпълни някоя твоя задача. Предложи в замяна нещо равносилно или честно заплащане,
29. „Кръстосано опрашване”. Учи нови умения, които не са свързани с работата ти. Тренирай бойни изкуства, учи чужд език, или се научи да играеш шах. Често ще видиш идеи в една област, които могат много да ти помогнат в друга.
30. Интуиция. Движи се с вътрешния си инстинкт. Той вероятно е верен.
31. Оптимизация. Очертай процесите, които използваш най-често, и си ги записвай стъпка по стъпка. Преработвай ги на хартия за по-голяма ефективност, след това ги прилагай и ги тествай подобрени. Понякога не виждаме какво е по-добре за нас, ако не го разгледаме под микроскоп.
32. Много бавно. Отдавай се на работа по особено неприятен проект точно веднъж на седмица, за точно 15 минути. Подреди едно малко рафтче. Изхвърли десетина дрехи, които не ти трябват. Напиши няколко параграфа. След това спри и изчакай още една седмица,
33. Ежедневие. Задели си точно време от всеки ден, за да работиш по определена задача или навик. Един час на ден може след година ga mu донесе по-здраво тяло, завършена книга или доходоносен уебсайт.
34. Допълнения (Add-ons). Изгради си нов навик, като прикрепиш дадена задача към някой от съществуващите ти навици. Поливай цветята, след като обядваш. Изпращай благодарности, след като си провериш имейла.
35. „Вмъкни” (Plug-ins). Вкарай дадена задача по средата на друга. Чети, докато обядваш. Връщай телефонни обаждания, докато си плащаш сметките. Слушай аудиопрограми, докато пазаруваш.
36. Благодарност. Когато някой ти помогне с нещо, изпрати му благодарствена картичка. Става въпрос за истинска картичка, а не по интернет. Това е рядко и запомнящо се, а хората, на които благодариш, ще се стараят да ти предлагат повече.
37. Тренировка. Тренирай уменията си в различни продуктивни навици. Увеличи скоростта си на писане поне на 60 думи в минута. Научи се да четеш бързо. Усъвършенствай комуникативните си умения.
38. Отказ. Просто казвай „НЕ” на маловажните молби, които „ти изяждат” времето, Ако хората ти се ядосат, остави ги да си го правят.
39. „Улови” времето. Използвай времето, което другите губят. Визуализирай целите си по време на глупави речи. Прави списък за покупките си по време на безполезни събрания.
40. Квалифициран ум. Обяснявай най-предизвикателните си проблеми на други хора и приеми всеки съвет, отзив и конструктивен критицизъм, с който можеш да се справиш.
41. Двайсет. Запиши на лист хартия 20 конструктивни идеи, за да усъвършенстваш ефективността си.
42. Предизвикателност. Умишлено усложнявай задачата си, понеже сложните задачи са по-приятни и мотивиращи. Върши домакинска работа, като например подреждане или чистене, с по-слабата си ръка. Пиши поетични имейли, за да си разчистиш входящата кутия.
43. Убежище. Изпълни скучна задача по необикновен или налудничав начин, за да ти е приятно и интересно. Разговаряй рутинно по телефона, като използваш чужди акценти. Записвай бележките си с пастел.
44. Музика. Експериментирай, за да разбереш как музиката може да засили ефективността ти. Опитай с транс или рок музика за имейл, класическа или new age музика за проектите и пълна тишина за креативна работа, изискваща силна концентрация.
45. Чудеса в работата. Преценявай колко време ще ти отнеме дадена задача. После се напъни да я завършиш за половината време.
46. „Предай нататък”. Когато ти се даде нежелана задача, прехвърли я на някой друг.
47. Реконтра. Когато ти поставят привидно безсмислена задача, върни я на този, който ти я е дал и поскай да ти разясни нейната необходимост.
48. Оттегляне. Откажи се от клубове, проекти и абонаменти, които ти отнемат повече време, отколкото заслужават.
49. Декофеинизиране. Кажи „не” на кофеина, изстрадай периода на отказването му и позволи на твоята природно креативна личност да изплува отново.
50. Съзнателно отлагане. Забавяй неналежащите задачи колкото можеш. Много от тях ще отпаднат от само себе си и няма да се налага въобще да ги вършиш.
51. Без телевизия. Изключи телевизора, особено новините, и ще си върнеш много полезни часове
52. Хронометър. Определяй време и следи всичките си задачи за цял ден, за предпочитане за цялата седмица. Простият факт, че следиш оползотворяването на времето си може много силно да усили ефективността ти.
53. Храброст. Отдели тази задача, която те плаши най-много. Събери целия кураж, който имаш, и се заеми с нея моментално.
54. Нонконформист. Изпълнявай поръчки в ненатоварени часове, за да избегнеш тълпите. Пазарувай точно преди да затворят магазините и малко след като отворят. Възползвай се от денонощните магазини.
55. Агорафобия (страх от открито пространство). Пазарувай чрез интернет винаги, когато е възможно. Прави най-добрия избор, чети коментарите и направи покупката за минута.
56. Подсещане. Настройвай календара си да ти напомня за рождени дни и празници месец или два предварително. Купувай подаръци тогава, а не в последния момент.
57. Действай сега! Повтаряй си тази фраза отново u отново, докато толкова ти омръзне, че да отстъпиш и се захванеш за работа.
58. Инструктор. Наеми си личен инструктор, за да останеш мотивиран, концентриран и отговорен.
59. Вдъхновение. Чети книги и статии, слушай аудиопрограми и ходи на семинари, за да поглъщаш свежи идеи и вдъхновение.
60. Гимнастика. Тренирай ежедневно. Засилвай метаболизма, концентрацията и бистрия си ум по 30 минути всеки ден.
61. Лов на тролове. Пропъди лошите „тролове” от живота си; свържи се с позитивни, щастливи хора. Нагласата е заразна. Бъди верен на истината, любовта и силата, а не на оплакването.
62. Зъл поглед. Тренирай най-злия си поглед пред огледалото и го отправяй към всеки, който влезе при теб и се опита да те прекъсне в най-важните ти задачи.
63. Политика. Пилей пари по проблемите си, докато не отстъпят. Колко от проблемите могат да бъдат решени по-лесно, ако гледаш на тях от финансова гледна точка? Можеш ли да оправдаеш цената за наемането на асистент, детегледачка или чистачка?
64. Моделиране. Намери хора, които вече получават резултатите, към които се стремиш; разпитвай ги; приемай техните отношения, убеждения и поведение.
65. Инициативност. Дори и другите да не са съгласни с теб, действай въпреки това и се оправяй с последствията след това. По-лесно е да поискаш прошка, отколкото позволение.
66. Реален живот. Остави онлайн дейностите (като играене, четене на блогове или писане по форуми и висене в социалните мрежи) настрани и инвестирай времето в личния си живот, който, ако си геймър, вероятно се задушава под купища мъртви, миризливи орки.

Източник: stevepavlina.com
30-дневни проби - Метод за изграждане на добри навици по (Стив Павлина)
Сподели