Как да запазите достойнството си, когато ви унижава нарцисист

Как да запазите достойнството си, когато ви унижава нарцисист

В природата на нарцисиста е заложено постоянно да се опитва да доминира над останалите, особено, ако е от типа нарцисисти, които страдат и от мания за грандиозност. Най-голяма заплаха той вижда в лицето на човек, който е на път да го победи. Тогава е способен е да започне дълга и ожесточена война. Ако попаднете в полезрението на нарцисист, бъдете предпазливи, защото може да пострадате. Възможно е дори да предприеме поведение, което да ви накара да се съмнявате в себе си.

 

Пример за нарцисизъм на работното място

Вашият ръководител ви кани да участвате във виртуална среща, на която присъстват основно висшестоящи служители. Целта е да изнесете важна презентация, върху която сте работили старателно през последните няколко седмици. Освен това много искате да впечатлите колегите. Началникът ви казва, че последните 15 минути от сесията са ваши. Вие наистина сте се постарали да се представите отлично. Всеки слайд е обмислен и обработен до последния детайл.

 

Наближават вашите 15 минути, но става ясно, че останалите от работната група не са приключили и се налага да изчакате. Времето ви се съкращава до десет минути. Вече можете да започнете. Още в самото начало обаче шефът ви бърза да ви напомни, че „трябва да сте бързи, защото почти няма време.“ Представяте първите пет слайда, след което интернет връзката се разпада. Когато отново е възстановена, началникът ви заявява пред всички, че проблемът с интернета е само ваш и нямате повече минути за презентацията. Опитвате се да кажете още нещо, докато имате тази възможност, но в един момент той ви изключва от срещата по най-безапелационния начин.

 

Като се замислите, вероятно не е толкова изненадващо, че ръководителят ви е постъпил така. Той е наблюдавал колко старателно събирате данни за своя доклад. Успели сте дори да промените методиката си на работа, защото според него не сте се справили добре.

 

Не ви се иска да отдадете държанието му на открит нарцисизъм, но дали наистина нямате основание да го направите? Вие сте висококвалифицирани и знаете какво правите. Не е ли възможно целта му да е да ви накара да се чувствате незначителни* и жалки, за да подсили собствения си авторитет и да изтъкне силата и властта си пред останалите? Разбира се, едва ли се отнася така само с вас. По-лошото е, че не можете да промените поведението му и се налага всеки път да изтърпявате унижението.

 

В подобни ситуации може да изпаднете не само на работното място. Нарцисистът участва в доброволчески инициативи, живее в съседната къща или е ваш роднина, с когото се срещате, дори и да не искате. Най-често това е човек, който носи отговорност или е на върха на йерархията. Той неусетно променя поведението си така, че да ви постави в неловка ситуация.

 

Възможно ли е да подхранвате несъзнателно нечие нарцистично поведение?

М. Гуфран Ахмад и екипът му провеждат изследване, фокусирано върху начините, по които подчинените служители могат да подсилят нарцистичните прояви в своя началник. Експертите по организационна психология са част от колектива на катедрата по управленски науки към университета „Lehore“. Според тях не само ръководителите влияят на поведението на своите подчинени, а и обратно. Често последните подтикват по-висшестоящите да се държат по точно определен начин. Дали не поощрявате и вие неволно своя шеф да продължава да ви унижава, като се примирявате и мълчите?

 

 

Теория за взаимодействието между лидер и подчинени

Теорията за обмена между лидера и членовете на групата гласи, че лидерството е процес, който се надгражда във времето и то въз основа на взаимодействията между ръководителите и техните последователи. Отношенията помежду им се отразяват благотворно върху сплотеността на екипа, продуктивността и личната удовлетвореност, но могат да бъдат опасни, ако водачът реши да се възползва от своята позиция. Неетичното поведение бива подклаждано от добрите служители, които не се противопоставят. С други думи, този тип лидери вярват, че имат правото да се държат лошо с колегите си, след като те не показват своето неодобрение.

 

Ахмад и неговите колеги смятат, че нарцисистите се чувстват в правото си да постъпват неморално, когато подчинените им се придържат към работната етика. Те отбелязват: „Лидерите нарцисисти вярват, че са уникални и много важни. Те очакват признание и специално отношение и жадуват да бъдат обект на възхищение. Държанието им е арогантно и цели да експлоатира другите.“ Все пак екипът от университета „Lehore“ уточнява, че понякога самата ситуация подтиква човек, който не е имал нарцистични прояви до този момент, да се възползва от положението си. Той може да се е издигнал в йерархията благодарение на своята екстровертност и силна мотивация за успех, но, веднъж заел високата позиция, да избере нарцистично поведение, воден от жаждата за признание.

 

Изпитване на теорията за взаимодействието между лидер и подчинен

Ахмад провежда пилотно и полево изследване, както и два експеримента, за да провери валидността на теорията, че лидерите, които имат нарцистични прояви (да подчертаем, че става въпрос за състояние, а не за личностна черта), биха се възползвали, ако техните служители продължават да ги следват и не се противопоставят на унизителното им отношение. В своето полево проучване пакистанският екип включва ръководители, които трябва да отговорят на въпроса дали някога са извличали облага от положението си, като например да изпълняват личните си задачи в работно време или да обвиняват другите за своите грешки. Също така лидерите оценяват способността на своите служители да следват организационните правила.

 

Очаквано хората на ръководни позиции, които са склонни да предприемат нарцистично поведение, много по-често преминават границите на добрия морал, когато техните подчинени ги следват и не се съпротивляват на случващото се. При водачите със слабо изразени нарцистични наклонности не се наблюдава подобен ефект.

 

Друг фактор, който също тласка лидерите към злоупотреба с притежаваната власт, е чувството, че са застрашени от по-низшестоящите или, че те се справят по-добре и са по-квалифицирани от тях. Както отбелязват в своя доклад експертите, „ръководителите вероятно възприемат своите последователи като заплаха и решават да отговорят на тази заплаха с неетични форми на поведение.“

 

Звучи нелепо, но се оказва, че е напълно възможно да застрашавате вашия лидер, само, защото се придържате към правилата и изпълнявате съвестно ролята си на подчинен служител. Друг интересен факт, който се изтъква в някои допълнителни анализи е, че ефектът се засилва още повече, когато самият водач се идентифицира със своя последовател. Тогава той се чувства още по-сериозно застрашен и действията му стават по-груби и неетични.

 

Как бихте могли да туширате опитите за публично унижение?

Едно от най-важните заключения от проучването на екипа от университета „Lahore“ гласи, че, колкото по-добре изпълнявате ролята си, толкова по-лесно е за вашия ръководител да повярва, че има правото да се държи унизително с вас.

 

Тук се сблъсквате със сериозна дилема. Ако откажете да изпълните това, което вашият началник иска от вас, е възможно да загубите работата си. Ако пък се приспособите и не се противопоставите, вие затвърждавате убеждението му, че е в правото си да ви унижава и да наранява достойнството ви, като ви кара да вярвате, че сте по-незначителен от него като човек или пък прехвърля вината за собствените си грешки върху вас.

 

Нека отново се върнем към неловката ситуация по време на онлайн срещата и незавършената презентация. Какво можете да направите? Да се обърнете към всички присъстващи с думите, че подобно отношение към вас не е справедливо? Или да им обясните, че лошото качество на интернет връзката не е по ваша вина? Вероятността да се почувствате още по-дискомфортно е наистина голяма, поне за момента.

 

Като имаме предвид, че високият ви професионализъм е основната и най-сериозна заплаха за вашия лидер, едва ли бихте се осмелили да споменете колко сериозно сте се потрудили, за да изготвите презентацията. Така бихте утежнили още повече положението си.

 

Пасивно-агресивното поведение също не би дало добри резултати.

 

Ахмад и неговите колеги психолози предлагат заобиколни начини, по които можете едновременно да възстановите имиджа си пред останалите и да предотвратите подобни прояви спрямо вас за в бъдеще. Можете да попитате вашият ръководител дали ще позволи да изпратите презентацията си до всички участници в срещата. Така трудът ви няма да е бил напразен. Ако отправите въпроса си пред останалите, едва ли би могъл да откаже, защото ще изглежда несправедливо.

 

Заявете деликатно позицията си 

В случаите, когато сте жертва на унизително отношение от страна на нарцисист, но извън работната среда, разликата е в това, че той не може да ви „уволни“. Съветът на психолозите е да изразите своето несъгласие, но по деликатен начин, за да не го предизвиквате. Когато човек с нарцистични наклонности се чувства застрашен, той може да бъде наистина опасен и да ви навреди.

 

Много боли, когато някой се опитва да ви унижи и злепостави, особено, ако не можете да предприемете крайни мерки и залогът е твърде висок. Макар че е малко вероятно да успеете да го промените, не забравяйте, че винаги има начин да възстановите самоуважението си и да запазите своето достойнство. 

 

* Ahmad, M. G., Klotz, A. C., & Bolino, M. C. Can good followers create unethical leaders? How follower citizenship leads to leader moral licensing and unethical behavior. Journal of Applied Psychology. 2021.Източник:

How to Maintain Dignity if a Narcissist Humiliates You: 

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/fulfillment-any-age/202110/how-maintain-dignity-if-narcissist-humiliates-you

Can good followers create unethical leaders? How follower citizenship leads to leader moral licensing and unethical behavior: psychnet.apa.org/record/2020-70962-001

Framar.bg, Daniela Proycheva

Как да запазите достойнството си, когато ви унижава нарцисист
Сподели