Слепите петна - нашите слаби места

Слепите петна - нашите слаби места

СЛЯПОТО ПЕТНО е препятствие, което блокира способността ни да мислим рационално. Слепите петна са примамливи, защото са лесен изход и бягство от отговорността да контролираме живота си. Най-често те се появяват, когато става въпрос за любов и пари...
Те са част от човешката психика, но има средство да им се противопоставим - опознаването на самия себе си.
За да си помогнем и да се отървем от пораженческия подход към живота и несъзнателното саботиране на правото ни на щастие, е необходимо да започнем работа върху себе си. Да се научим да разпознаваме и отстраняваме грешните модели на поведение, които отново и отново ни въвличат в:

• обречени инвестиции и лишени от здрав разум покупки

• склонст към самоподценяване и респектиране пред авторитети и самозаблуждаване, че контролирате обречени каузи
• идеализиране на неподходящи интимни партньори
• чувство на вина към близки и познати
• желание да спасявате хора, които не желаят да си помогнат сами
• вярвания в митове и клишета, които не подлагате на съмнение („Доброто винаги побеждава", „Щастливите двойки никога не се карат" и т.н,)

Сляпото петно е емоционална преграда, подобна на слепите петна, които намаляват зрителното поле на шофьорите и водят до пътно транспортни произшествия. Представете си, че шофирате, но не виждате колата, която лети по другото платно и ви наближава. Ако не промените курса, ще се сблъскате, защото имате сляпо петно и не знаете, че над вас е надвиснала опасност. 


Емоционалните слепи петна ни пречат да виждаме потенциалните опасности в живота. Те замъгляват погледа ни и предизвикват самоунищожителни модели на поведение, които водят до неразумни решения. Тъй като не виждаме ясно, допускаме сериозни грешки в отношенията си с хората, финансите, кариерата и остатъка от живота ни.”


По материали от Слепите петна: Вашите слаби места - Ст. С. Симринг, Сю К. Симринг, Фл. Айзъкс  

Слепите петна - нашите слаби места
Сподели