Как да се извиним в 12 стъпки

Как да се извиним в 12 стъпки
Извинението е проява на разкаяние за нещо, което сте направили погрешно, и обичайно служи като молба за прошка. Извинението за направената грешка може да изглежда невъзможно, но вие трябва да преминете през него, като преглътнете вашата гордост и направите най-добрите крачки напред.
Стъпка 1

Определете какво е станало неправилно. Казахте ли нещо лошо? Не спазихте ли свое обещание? Обидихте някого наскоро или преди много време? Вие не можете да се извините ефективно, ако не знаете в какво сте сбъркали.

Ако не мислите, че сте направили нещо лошо, изразете съжаление или тъга за чувството, което е изпитал другия в резултат на вашите действия. Често в основата на извинението лежи това, че не сте предвидили как вашите действия могат да подействат на този човек; разбирането, че ползата от действието не е по-голяма от непредвидимите последствия. Обаче, ако другият човек мисли, че сте направили нещо лошо, само извинението за ефекта без осъзнаването на това, което сте сгрешили, няма да доведе до постигане на съгласие.

Разбирате, че вашата грешка е наранила някого, независимо дали вие сте прав или не - това няма значение. Вие трябва да посочите реалния пропуск, но да помните, че се извинявате за лошите чувства, които вие сте причинили на другия човек. Не мислете постоянно за това, че сте действали правилно.


Стъпка 2

Поемете цялата отговорност. Признайте грешката като изцяло ваша, без да споделяте вината с някого другиго, и без да представяте смекчаващи обстоятелства. Приемете, че сте сгрешили категорично,  безусловно и колкото може по-скоро.

Осъзнайте, че няма оправдания. Не се опитвайте да измисляте и да представяте такива. Едно извинение с оправдание не е извинение. Поемете цялата отговорност за стореното от вас.

Непълното извинение често се възприема повече като обида, защото то предполага, че вие не признавате болката на другия.

Извинение с оправдание просто не е извинение. Може би наистина е имало въвлечени други хора и обстоятелства в случката, но вие не можете да се извините вместо тях - можете да се извините само за своите действия, така че не ги замесвайте.


Стъпка 3

Изберете правилното време за извинение. Понякога непосредствено след грешката е най-добре; понякога е по-добре да се изчака. Острата болка от грубите думи може да бъде охладена веднага чрез бързо извинение, но някои наранявания могат да изискват другият човек да се охлади преди дори да пожелае да ви изслуша. Въпреки това, колкото по-рано се извините за вашата грешка, толкова по-вероятно е тя да бъде възприета като грешка в преценката, а не като пропуск в характера. Колкото повече чакате преди да се извините, толкова по-трудно  ще бъде да поправите взаимоотношенията си.


Стъпка 4

Запишете на лист вашето извинение (пожелателно). Ако ви е трудно да съберете думи за извинение,  опитайте да напишете чувствата си на лист. Вие можете дори да дадете извинението си на другия човек като писмо, или да използвате вашите бележки като основа, когато се извинявате на другия. Отделете време да осъзнаете точно защо се чувствате длъжен да се извините и какво ще направите, за да сте сигурен, че вашият пропуск няма да се повтори.

Ако не се чувствате уверен в писането, запишете извинението си с рекордер. Това не само ще ви помогне да запомните какво да кажете, когато сте лице в лице с другия, но и ще имате запис със себе си, който можете да му дадете, ако ви е много трудно да говорите.

Извинение по телефона, по имейла или на запис може да покаже недостатъчно искреност и усилие. Най-добре е да се извините лично.


Стъпка 5

Започнете с това, което е станало неправилно. Започнете извинението чрез описание на вашата грешка и чувствата, които вашите действия може би са причинили. Бъдете подробни за инцидента, така че другият човек да знае точно за какво се извинявате.

Внимавайте да избягвате използването на думите „но” и „ако”. „Съжалявам, но ...” означава „Не съжалявам”.

Не казвайте „Съжалявам, че се чувстваш така.” или „Съжалявам, че си засегнат”. Съжалявайте за това, което ВИЕ сте направили. „Съжалявам, че се чувстваш така” звучи като обвинение към другия човек, а не като извинение. Това може да бъде възприето като „Съжалявам, ако мога да направя това отново, бих го направил.” Покажете, че сте разбрал неговите чувства или неудобства и осъзнавате ефекта от вашето неправилно поведение, като поемете отговорност.


Стъпка 6

Кажете „извинявай”. Използвайте директни, декларативни твърдения. Погледнете твърденията по-долу. Има огромна разлика между тях. Първото показва, че вие осъзнавате, че сте направили нещо лошо и поемате отговорността за това действие. Следващите няколко не поемат отговорността. Те не казват, че мислите, че сте направили нещо лошо. Те могат да загатнат, че дори нямате идея какво точно сте направили неправилно и могат да звучат като  обвинение към другия човек за това, че лесно се обижда.

Правилно: „Съжалявам, че те обидих”

Неправилно: „Съжалявам, ако съм те обидил”

Неправилно: „Съжалявам, ако си се обидил”

Неправилно: „Съжалявам за всичко, което те е обидило”

Правилно: „Шефе, съжалявам, че закъснях отново. Зная, че смяната ми започва 10 минути по-рано. Надявам се това да не затрудни вашия ден”

Неправилно: „Съжалявам, че счупих твоята ваза, но бях ядосан и имах нужда да излея яда си върху нещо”

Разберете, че само казването на думите „Моля те, извини ме” не се възприема като истинско извинение. Те дори не признават, че сте направили нещо лошо. Много хора използват тези думи като начин да избегнат отговорността. Напротив - бъдете честни и покажете, че наистина съжалявате за направеното и бихте искали да поправите взаимоотношенията си с другия.


Стъпка 7

Компенсирайте неправилната си постъпка. Помислете какво е станало причина да нараните другия. Дали е защото ви мързи да бъдете точен или да запомните важните дати? Дали сте имали намерение да реагирате незабавно на някой коментар, без да помислите за алтернативната гледна точка? Дали сте нещастен от живота, който водите, и пренасяте това върху другите? Намерете проблема, който е в основата, опишете го на човека (като обяснение, а не като оправдание) и му кажете какво мислите да направите, за да поправите това така, че подобни грешки да не се случват в бъдеще.

„Аз повиших тон, защото бях толкова уморен от работата напоследък. Беше егоистично от моя страна да си го изкарам на теб. От утре ще намаля времето, прекарано в работа. Аз наистина мисля, че това ще ми помогне да се отпусна и ще ни помогне да прекараме по-приятно времето заедно.”

„Бях дистанциран и хладен, защото се страхувах, че искаш да ме напуснеш, защото нямам работа. Това би било ужасно. Виж, ето списък с нещата, които смятам да направя, за да си намеря работа колкото може по-скоро.”


Стъпка 8

Завършете с благодарност. Изразете вашата оценка за ролята, която има другият човек във вашия живот, като подчертаете,  че не искате да излагате на опасност или да прекратите взаимоотношенията си. Това е времето за кратък преглед какво е създало и поддържало връзката ви през годините и да кажете на обичаните от вас, че наистина ги обичате. Опишете какво би ви липсвало в живота без тяхното доверие и тяхното присъствие.


Стъпка 9

Поискайте прошка. Попитайте дали ще ви даде друг шанс да поправите стореното. Кажете му, че бихте искали да му покажете какво сте научили от грешката си и че ще предприемете действия да се промените и да израснете вследствие на това, ако другия ви позволи. Помолете ясно за прошка и чакайте неговия отговор. Това дава на наранената страна заслуженото право да определи как ще завърши ситуацията.


Стъпка 10

Бъдете търпеливи. Ако извинението ви не бъде прието, благодарете на другия за това, че ви е изслушал и оставете вратата отворена, ако промени решението си по-късно. Например: „Аз разбирам, че все още си разтревожен, и ти благодаря, че ми даде възможност да ти се извиня. Ако промениш решението си, моля те, обади ми се”. Понякога хората искат да ви простят, но се нуждаят от още малко време.

Ако имате късмет и извинението ви бъде прието:

Избягвайте съблазнението да кажете в края някакво оправдание. Напротив -  направете предварително планиран преход за това, което можете да направите, за да направите кристално ясно своето твърдение. Например: „Нека да изпием по кафе. Това ще бъде моето лечение. Липсваше ми твоята компания”.

Помнете, че ако някой е приел вашето извинение, това не означава, че напълно ви е простил. Това може да отнеме време, може би дълго време, преди наранената страна напълно да ви повярва отново. Много малко можете да направите, за да ускорите този процес, но има безкрайно много начини да влошите ситуацията. Ако човекът е наистина важен за вас, струва си да му дадете времето и пространството, от което се нуждае, за да оздравее. Не очаквайте отношенията ви да се нормализират незабавно. В същото време, не позволявате на някого да ви отнеме това за в бъдеще. Както вие се нуждаете да знаете как да се извините, другият се нуждае да знае как да ви прости.


Стъпка 11

!Спазвайте думата си. Истинското извинение е свързано с решение и вие трябва да внимавате да спазвате обещанието си, за да бъде вашето извинение откровено и пълно. В противен случай извинението ви ще загуби своето значение и доверието ще изчезне без шанс да бъде възстановено някога.


Стъпка 12

Кога не трябва да се извиняват. Струва си да се отбележи, че понякога хората ще искат от вас извинение, което вие не трябва да правите. Ако, например, искат отвас да се извините за нещо, което не сте направили, вие очевидно ще поддържате вашата правота. Ако сте реагирали на събитията, които са се случили и вярвате, че другата страна е сгрешила, все още е необходимо да обсъдите с другия случилото се. Накрая, ако по някаква причина вярвате, че другият извършва емоционален натиск спрямо вас, не само не трябва да се извинявате, но и трябва да потърсите външна помощ - доверен приятел или съветник.

През повечето време,  дълбоко в себе си, вие знаете дали сте сгрешили в определената ситуация. Когато оставите да мине малко време и да поохладите страстите, оценете честно своите действия. Ако все още смятате, че нямате вина и не е необходимо да се извинявате (не сте имали намерение да направите това, което се е случило, или пък другият човек е твъде чувствителен), може да помислите още веднъж дали да се извините.


Съвети:

Не изглеждайте неспокоен по време на извинението. Това ще накара другия да мисли, че се извинявате само защото така трябва и че не желаете искрено това. Бъдете уверен и покажете, че наистина съжалявате за това, което сте направили.

Преди да се извините, поставете се на мястото на другия. Мислете за това, как се чувства той. Кажете това по време на вашето извинение.

Трябва да сте отпочинал и да показвате смирен език на тялото. Ако прекръстосате ръцете си или посочвате с пръст, можете да поставите другия човек в защитна позиция.

Понякога опитът за извинение се превръща в разискване на същия спор, който искате да решите. Бъдете внимателни и не започвайте спора отново - това ще отвори старите рани.

Правилното извинение винаги се отнася за наранената страна.Фокусирайте вашето извинение върху това, което наистина сте сбъркали, и върху другия човек.

Ако можете, отстранете хората наоколо, когато се извинявате. Бъдете насаме с  другия. Това не само ще намали вероятността другите хора да повлияят решението на наранения човек, но и ще бъдете по-малко нервен. Ако обаче сте наранили човека публично и сте нарушили неговото достойнство, вашето извинение може да бъде по-ефективно, ако е публично.

Не продължавайте да настоявате, ако другият човек ви е ядосан. Това ще постави фокуса към вас и ще ви накара да звучите нетърпелив и себелюбив. Оставете другия да „оздравее” - ще бъде необходимо време, за да ви прости.

Не се извинявайте, освен ако наистина искате да го направите. Хората разбират фалшивите извинения веднага. Ако не сте готов да се извините, работете за това докато се подготвите, тогава се извинете.

Не очаквайте нараненият да ви прости след вашето извинение. Това няма нищо общо с вас, това касае другия човек.

Не правете същата грешка отново.

!Дайте на другия човек достатъчно време преди да направите каквото и да е. Помнете, че приятелството е сериозен ангажимент, а не игра.

След като се извините, отделете време и се опитайте да мислите за по-добър начин да се справите със ситуацията. Така следващият път ще бъдете по-подготвен за подобна ситуация и няма да засегнете ничии чувства и да причините ненужни неприятности.

Не насилвайте другия човек да приеме вашето извинение. Ако още не ви е простил, може би му е необходимо още време.

Едно извинение често води до друго, например за нещо, за което съжалявате, или към друг човек, защото осъзнавате, че конфликтът е взаимен. Бъдете готов да простите.

Дори ако чувствате, че конфликтът частично е причинен от лошите комуникативни умения на другия човек, не казвайте това при вашето извинение. Най-много кажете накратко, че другият човек може да ви помогне да избегнете недоразбирането, като ви напомни, когато прекрачите линията, и се извинете отново за болката, която сте му причинили.

Не изглеждайте изненадан или мнителен, ако са ви простили. Приемете думите на хората така, както те приемат вашето извинение.

Не правете извинението твърде дълго и не го повтаряйте - нека да е кратко и просто.

Не говорете колко лошо се чувствате. Извинението не касае вашето чувство за вина, срам, страх от отказ, безпокойство или самотност. То е за другия човек - помнете това, дори ако му трябва много време, за да ви прости. 

Припомнете си всички действия, които могат да имат отношение към случилото се, и ги включете във вашето извинение. Ако забравите да споменете нещо, другият човек може да се ядоса.

Ако човекът иска да говори с вас за компенсация, приемете това като възможност. Ако сте забравили рождения ден на жена си, например, можете да решите да отпразнувате друга нощ и да я направите чудесна и романтична. Това няма да ви освободи от отговорността за забравянето на друга важна дата, но ще покаже, че искате да отделите специално време и да направите специални усилия.

Никога не допускайте, че наранената страна ви „наказва”, като изисква време да ви прости, но следете за обезпокояващи симптоми, че пази яростта към вас завинаги. Ако чуете думите „Аз няма да те оставя да забравиш това!” или „Аз ще бъда твой приятел отново, но това ще промени дружбата ни завинаги”, послушайте сърцето си и помислете дали си струва да продължите взаимоотношенията си.

 

По материали от WikiHow  

Как да се извиним в 12 стъпки
Сподели