Защо зрелите жени предпочитат връзки с по-млади момчета?

Защо зрелите жени предпочитат връзки с по-млади момчета?

Нека първо се опитаме да разберем защо възрастна жена на 30, 40, 50 и дори 60 години се нуждае от партньор, много по-млад от нея? По правило зрелите дами започват връзки с млади момчета неволно. Никой не търси специално млад партньор само за задоволяване на физиологични нужди. Ако една жена не може да изгради отношения с връстници или мъже, които са по-възрастни от нея, тя преминава към по-достъпен обект.

 

Много по-лесно е да "опитомиш" неопитен младеж, който няма нито позиция в обществото, нито пари в банкова сметка. Освен това такъв партньор няма да посмее да се усъмни в моралните качества на възрастна жена, тя е като майка за него. Той няма да я упреква, да я измъчва с придирчивост или ревност. Младият партньор е играчка за заможните дами. Една жена, живееща на минимална работна заплата, едва ли ще натовари на плещите си такова бреме. Богат млад мъж, който се интересува от връзка с бедна стара жена, е знак за не съвсем здрава психика.

 

Въпреки това младо момче за застаряваща дама е голям плюс. Той ще внесе в живота ѝ свежестта на младостта, смелостта, радостта, наивността, с една дума, всички онези чувства, които са ѝ толкова познати, но вече са малко забравени. С млад мъж можете да започнете да живеете наново, отново да почувствате новостта на вече познатите впечатления.

 

Един млад мъж обикновено се избира за партньор от жена, която се преживява като лидер или е свикнала с факта, че всички ѝ се подчиняват. Разбира се, възрастните дами жертват много в името на такива връзки. Репутацията им страда, те стават обект на подигравки, трябва да осигурят не само себе си, но и младия си избраник. Вярно е, че никой няма да оцени техните жертви. В очите на публиката те са застаряващи дами, чиято причина за съществуване е задоволяването на сексуалните желания. Въпреки че всъщност зрелите жени не се нуждаят толкова много от бурни интимни връзки.

 

Никой уважаващ себе си психолог не би одобрил връзка, в която мъжът е с 10 или 15 години по-млад от жена си. Наистина, поради огромната разлика във възрастта, дистанцията между нуждите, интересите, начина на възприятие и оценка на външния свят при такива двойки е огромна. Най-вероятно терапевтът ще възприеме подобна връзка като проблем и ще се опита да примири участниците в драмата с техният избор и произтичащите от него последствия.


Има хипотеза, че жената избира млад мъж, за да се реализира като майка и да даде на своя избраник грижата, от която порасналите ѝ деца вече не се нуждаят. Тази хипотеза е много вероятна, особено предвид следния факт - младият партньор също е нечий възрастен син, който вече не се нуждае от майчина топлина. Синовете винаги бързат да станат възрастни и твърде дългото настойничество от собствените им родители ги дразни. В такъв случай защо един млад мъж ще има нужда от партньорка, която се стреми да замести майка му? Отговорът на този въпрос е очевиден: зряла жена, която влиза във връзка с млад мъж, просто иска да бъде лидер. Може би отвън доминиращата ѝ позиция изглежда като проява на майчина грижа. Всъщност жената съзнателно избира модела на поведение „възрастен-дете“, с единствената цел да командва мъжа.

 

Утвърдена и зряла дама, която избира за партньор младо момче, отказва да има връзка с мъж на нейната възраст или по-възрастен. Чудно е защо тя прави това, все пак видно нещо не ѝ отива, може би ще е по-спокойна в една по-традиционна връзка...

 

Ако мъжът е с 10 години по-възрастен, психологията на отношенията се основава на подчинение. Зрелият мъж е човек, който вече се е изградил в материално и психологическо отношение. Той има свои собствени навици, представа за ролята на жената в семейството, обществото, развит модел на поведение. Освен това има много предразсъдъци, които са се формирали в резултат на богат и често негативен опит в общуването с нежния пол.

 

Може би отношенията с партньор, който е по-възрастен от жената, са стабилни. В крайна сметка човек има огромен опит в общуването с момичета. Не забравяйте обаче, че днешният избраник е бивш партньор или нечий баща. В сърцето му винаги ще има не само непознати спомени, но и някои чувства, скрити от очите на другите, може би емоционални рани. С целия този багаж от опит, успешен или потискащ, не само той, но и неговата избраница ще трябва да живее.


Освен това няма как да се работи по някакъв начин за да се промени характера на зрелият мъж. Той има свои собствени идеи за живота - как можете да действате или как не можете, какво трябва да изоставите, какво да не направите. Мъж, който отдавна е свикнал да живее по собствените си правила, няма да ги промени само заради една жена. Той ще живее както обикновено. Ще харчи пари за това, което иска, ще прави каквото той си иска. Въпреки това, ако една жена иска да поддържа връзка с него за дълго време, тя просто трябва да се адаптира към неговия ритъм, да приеме всички навици и да се разтвори в живота му.

 

Вярно е, че не всички самоуверени жени искат да пожертват себе си, своите интереси, свобода в името на подчинена позиция и потискащия авторитет на по-възрастния си партньор. Може би затова по-заможните дами на средна възраст предпочитат да имат афери с неопитни и не изискващи нищо друго освен пари и статус младежи. С тях донякъде е по-лесно. Всъщност наистина е ясно, че жената съзнателно избира модела на поведение „възрастен-дете“, за да командва мъжа.

 

Защо един мъж избира жена много по-възрастна от себе си?

 

Сега нека се опитаме да разберем защо един млад човек се нуждае от възрастна дама. Общоприето е, че мъжете започват връзка с по-възрастна жена от егоистични подбуди и защото не са популярни сред връстниците си. Млад мъж, който се интересува от дама, която се е утвърдила в някаква професионална област, едва ли може да бъде безинтересен за младите момичета. Може би той просто не харесва секса с връстници. Съвременната младеж обаче отдавна не страда от строги морални принципи или лицемерие, така че да се каже, че на един млад човек му липсва нещо в секса с връстници, е някак глупаво. По всяка вероятност младият мъж възприема интимната връзка с жена, която е с 10 години по-възрастна от него, като някаква крайност. Той просто иска да получи нови впечатления и да се пробва в нова роля.


„Преди пет години бях любител на забавленията, с една нископлатена работа и дузина пагубни хобита. Имах приятелка или по-скоро три момичета. Разбира се, имах само по една. Срам ме е да си призная, но ги избирах като вещи - според времето. Едната за весел слънчев пикник, другата за дъждовна есенна меланхолия, третата, когато трябваше да обядвам с някого в горещ работен следобед...“

 

Психологията на връзката между мъж и жена с 10 години по-възрастна от него не винаги е съзнателен избор. За един млад човек е просто удобно да остане в условията, които възрастна и мъдра дама е създала за него. Той обича да общува с по-възрастна жена и да чувства, че тя не само го слуша, но и го разбира. Опитът от общуването с представители на противоположния пол идва с възрастта. Зрелите жени знаят какво иска партньорът им, какво му е на душата, когато иска забавление и когато, напротив, има нужда от тишина и уединение. Възрастните жени са по-малко взискателни към своя млад избраник. Дават повече и не очакват нищо в замяна. И нивото на конфликти в такива съюзи е сведено до нула. Партньорите на средна възраст, но опитни, прощават много на неинтелигентните си любовници.

 

С възрастта един млад човек ще промени чувствата си към застаряващата си жена. По физиологични причини той вече няма да се тревожи за нейното тяло на средна възраст, и то толкова много, че впоследствие да се отрази на ерекцията му. Но да се ​​отърве от проблемите с потентността е възможно, когато влезе във връзка с младо момиче. Вярно е, че дотогава ще трябва да живее за  този момент, но може спокойно да използва предимствата и ползите, които дава връзка с жена, която е 10 години по-възрастна от мъжа. Може да изгради кариера, да постигне успех в бизнеса, по-високо социално положение. Може дори да има дете - всички грижи за него ще бъдат поети от възрастната съпруга. Все пак тя трябва да се реализира като майка.

 

Какво очаква партньорите в брака на различна възраст?

 

Разликата във възрастта между мъжа и жената се отразява на връзката им. В неравен брак младият съпруг винаги ще бъде в подчинено положение. Съпругата ще стане негов учител и възпитател. Първоначално такава връзка ще подхожда на всички. Една жена ще получи послушен съпруг, който безпрекословно изпълнява нейните заповеди и рядко поема инициативата поради неопитността си. Младият мъж просто не трябва да си набива в мозъка, че е отговорен за решаването на много от житейските проблеми. Вярно е, че с напредване на възрастта, когато мъжът се осъществи като личност и професионалист, между партньорите ще възникнат конфликти. Мъжът ще се опита да върне авторитета си и да стане глава на семейството. Ако не успее, отношенията вероятно ще се разпаднат.

 

В материален план жената ще се счита за основно печеливша, тъй като е по-възрастна от своя мъж. Първоначално на младежът ще му хареса, но с течение на времето той ще иска сам да управлява финанси, да взема важни решения, а на жената това няма да ѝ хареса и тя най-вероятно няма да му позволи. Ако човек не се научи сам да печели пари, той няма да може да се реализира като личност и да стане независим.

 

В съюзът, в който партньорите са на различна възраст,  често имат полярни интереси. Все пак не са представители на едно поколение. Един млад мъж обича да прекарва вечери в нощни клубове, да танцува, да спортува, да пътува, да открива всички аспекти на живота и да им се наслаждава. Особено ако има средства за такова забавление.

 

Избледняващата партньорка ще трябва по някакъв начин да се впише в този нов начин на живот с млад партньор. Тя ще трябва да отдели повече време на външния си вид, така че, появявайки се с избраника си на публично място, да не шокира всички с външния си вид. Може, разбира се, да прекарвате вечери сами до камината, но тогава вероятността да загубите съпруга си е много голяма.

Важен момент в отношенията на различни възрасти е появата на дете. Младежът все още не е готов да стане баща. Най-вероятно той ще възприеме факта на раждането на син или дъщеря с враждебност. Първо, някой друг ще заеме мястото му в сърцето на избраницата. Второ, той ще трябва да изостави плановете и забавленията си и да отдели повече време на семейството си.

 

Много млади семейства се разпадат, ако романтиката изчезне в отношенията им, а новината и страстта се заменят с рутина и спокойствие. Какво тогава трябва да се направи за двойки на различна възраст, които първоначално не са преживели нищо подобно? 

Как една застаряваща жена може да разнообрази живота на себе си и на младия си партньор? Разбира се, единственият изход е да се включите в някакъв интересен съвместен проект, да отворите нов бизнес, да намерите вълнуваща дейност. Ако партньорите имат достатъчно пари за забавление, те не се страхуват от униние и скука. Винаги могат да отворят нов магазин, да отидат на почивка в екзотичен морски курорт.

 

Една зряла жена, която се стреми да спаси връзката си за дълго време и да не позволи на младия си мъж да си тръгне, ще се опита компетентно да изгради отношения, да внуши в избрания си чувство на благодарност, дълг и отговорност. Ако партньорите са обвързани от общи интереси и взаимно уважение, техният съюз ще бъде дълъг и щастлив. Може би любовта ще замени навика и доверието. Защо не, защото както се казва, всички възрасти са покорни на любовта.

 

Жени, по-добре да не насочвате майчинския си инстинкт към младият си мъж. Това може силно да го раздразни. Дайте му възможност да бъде „не момче, а съпруг“ и вашият съюз ще бъде безоблачен и щастлив.

Разликата във възрастта между мъжа и жената понякога е причина за края на една връзка. Хората могат да бъдат твърде зависими от външни фактори, когато средата е негативно настроена към неравноправните бракове. Общественото мнение казва, че партньорите трябва да са на една възраст или че мъжът може да бъде малко по-възрастен. Въпреки това психолозите казват, че възрастовата разлика не е решаващ фактор за изграждането на хармонични отношения.

 

Има много двойки, при които съпругата е по-възрастна от съпруга. Ако възрастовата разлика е в рамките на 1-5 години, тогава обществото реагира нормално. Можете да срещнете щастливи двойки, където жената е много по-възрастна от съпруга си, но те не намират разбиране от околните. Такива дами често ревнуват съпруга си за по-млади момичета или му осигуряват свръхзакрила. Младият партньор може да иска компанията на връстници, въпреки предоставения комфорт и грижи.

 

Хората могат да съдят една жена за връзка с млад мъж. В обществото стереотипите за неравен брак са често срещани, с които тя е принудена да се бори:

 

1. „Момчето се уморява и отива при младо момиче." Ако мъж напусне жена, това не се дължи на разликата във възрастта. Тя или му е отегчителна, или той осъзнава, че е направил грешен избор. Може би е загубил чувствата си, влюбил се е в друга. Нежеланието на партньорката да има деца също е добра причина, която ще накара мъжа да я напусне и да потърси връстница.


2. „Да имаш съпруг или партньор много по-млад от себе си е женска инициатива.“ Всъщност най-често младите момчета проявяват интерес към зрелите жени. Още в детската градина и началните класове те се влюбват във възпитателката, в първата учителка, а в гимназията - в съветник или стажант. Влечението към по-зрял партньор им е присъщо по природа и в това няма нищо чудно.


3. „Връзките нямат бъдеще и няма да продължат дълго.“ Според статистиката връзката продължава средно 13 години. Но има двойки, които не се разделят и преминават през целия жизнен път заедно.

Не обръщайте внимание на присмеха, съчувствените или завистливи погледи. Всеки има свой собствен живот и съюзите се разпадат по много причини, както и при различни времеви интервали .

 

Напомняне! Възрастната жена не трябва да насочва майчинския си инстинкт към млад съпруг, тя трябва да го остави да се почувства като зрял човек, който може да взема решения.

 

Връзките, в които жената е по-възрастна, са лишени от капризите и недоволството на партньорката. С възрастта момичетата стават по-спокойни и по-мъдри. Шансовете за съществуване и дълга продължителност на съюза се увеличават, тъй като женската кариера вече се е състояла и човекът има повече възможности да успее, без да се разсейва от млада съпруга и деца. С подкрепата на опитна жена той бързо ще постигне желания успех, без да прави много грешки, свързани с младежкия темперамент.

 

Домашният живот е коригиран и комфортът е създаден отдавна в къщата. Не липсват финанси и скандали около това. Една жена няма да поиска ново палто, а ще отиде и ще си го купи сама. Има и двойки, при които младият мъж се стреми да направи скъп подарък на любимата си и не иска да зависи напълно от нея. Трябва той да бъде подкрепен в това, защото връзката ще бъде още по-силна. За една жена също има някои предимства в неравен брак с мъж, който е много по-млад от нея:

 

При неравностойни връзки, в които жената е по-възрастна, не се препоръчва:

 

1. да проявява ревност;

2. да показва страх;

3. да се самосъжалява;

4. да обръща внимание на слуховете.

 

От гледна точка на психологията, една жена е в състояние да развали отношенията, ако ревнува младият си мъж от други жени. Страхът, че той ще я напусне, може да я тласне към негативни мисли и действия. Ако го чака да се прибере и след това задава много въпроси, някой ден това ще му омръзне... Мъжът не трябва да изпитва женско съмнение към себе си и ревността към други момичета.


Следващият важен момент, който може да навреди на отношенията, е желанието на избраникът да стане баща. Ако една жена вече има дете, тогава мъжът започва да мисли за свое. Желанието да имат общо бебе е естествено за партньорите, но женските репродуктивни функции намаляват с възрастта и съществува риск младият мъж да напусне този съюз и да  потърси младо момиче, за да създаде ново семейство.


Двойка, в която мъжът е по-млад, има социален кръг от различен възрастов диапазон. Една жена е неудобна сред младите хора, а младият мъж пък се отегчава от нейните приятели. Тук е необходимо да се търси компромис - да прекарват повече време заедно, да намерят общи хобита, да се позволява на момчето да преследва хобито си.

Не се осланяйте на мисълта, че няма за какво да си говорите с младият мъж. Младите хора могат да бъдат много начетени и да имат разнородни интереси.


Не може и без отношението на близкото обкръжение. Трябва незабавно да се научите как да реагирате на осъждане, критика и клюки от обществото. Слуховете и съветите могат рязко да развалят настроението, да разстроят и да навредят на хармоничните отношения. Връзката на двама души е територия, в която самите те двама градят собствената си съдба. Ако пожелаят обаче, възрастовата разлика не би могла да разруши съюза на любящите им сърца.

 

Автор: Ерофей Турчанинов


Източници:

Александр Свияш 5585 советов брачующимся, забракованным и страстно желающим забраковаться / Александр Свияш , Юлия Свияш. — М.: АСТ, Астрель, 2011. — 512 c.

Грэй, Джон Марс и Венера: как сохранить любовь / Джон Грэй. — М.: София, 2011. — 160 c.

Немов, Р. С. Общая психология. Учебник и практикум. В 3 томах. Том 2. В 4 книгах. Книга 1. Ощущения и восприятие / Р.С. Немов. — М.: Юрайт, 2016. — 304 c.

Культура семейных отношений. — М.: Знание, 2018. — 176 c.

Гамаюн, Элена Хватит быть хорошей девочкой, начни жить / Элена Гамаюн. — М.: АСТ, 2016. — 320 c.

 

 

Защо зрелите жени предпочитат връзки с по-млади момчета?
Сподели