Правилните начини да се извините:

Правилните начини да се извините:

Признавате грешките си

Вие първи трябва да признаете, че сте направили нещо нередно. Ако наистина сте виновни, не отричайте и не опитвайте да отклоните обвиненията. Когато се извинявате, вие признавате, че поведението ви е било неприемливо. Това трябва да бъде акт, който да ви помогне да възстановите доверието и взаимоотношенията, които имате с останалите.


Поемате отговорност

Когато поемете пълна отговорност за ситуацията, до която са довели вашите действия, вие реабилитирате достойнството на хората, които са засегнати от нея. Използвайте израз от рода на: „Знам, че вчера нараних чувствата ти, когато избухна. Знам, че съм е те засрамил пред всички останали членове на екипа. Начинът, по който се държах с теб беше грешка. Извинявам се за поведението си.“


Изразявате разкаяние

Признаването на вашата вина е добро начало, но сърдечното извинение е нещото, което наистина може да излекува раните, които вашите грешки са причинили. Използвайте изрази като „Искрено съжалявам“ и „Надявам се, че ще можеш да ми простиш“. Искреното извинение демонстрира вашата готовност да коригирате поведението си. То може да укрепи вашето самочувствие, самоуважение и репутация.


Търсите начин да поправите нанесените вреди

Въпреки че е важно да поискате прошка, трябва да имате предвид, че човекът, към който е отправена вашата молба, може да не е готов да ви я даде. Дайте му нужното време и помислете за това, какво може да направите, за да спечелите обратно неговото благоразположение.

Символичните жестове и празните обещания може да влошат ситуацията, е не да я подобрят. Освен това, не прекалявайте с чувството за вина, като постоянно повтаряте колко съжалявате. Намерете начин да поправите нанесените щети, без да бъдете прекалено обсебващ.

Всички правим грешки и нараняваме хората около нас, без значение дали умишлено или не. Когато това се случи, искреното и добре обмисленото извинение е най-добрата първа стъпка по пътя към помирението както между вас и хората, които сте наранили, така и между вас и вашата съвест.


Lolly Daskal, Lead From Within, Inc. com
manager.bg

Правилните начини да се извините:
Сподели