Колко време сте живели истински?

Колко време сте живели истински?

„Това има ли смисъл? Кое е наистина важното?“ Това са въпроси, чиито откровени отговори, ще ни приближат до истинските мигове в живота ни, до онова, което ни прави щастливи,  до времето, което си заслужава да се отбележи като изживяно.


„Имало едно време един човек, който минавал през непознат за него град и попаднал в гробищата. Започнал да чете надгробните плочи и това, което му направило впечатление било, че на повечето от тях пишело, че там почива някой живял три, четири или две години. На човека му станало много мъчно и се разплакал, като си помислил колко много деца са починали в този град.

Тогава покрай него минала жена от същия град и го попитал защо плаче. Мъжът отговорил, че е потресен от това, колко много деца умират в този град. Тогава жената му се усмихнала и казала, че повечето от тези хора са починали като възрастни и то на преклонна възраст. После разяснила мистерията с годините по следния начин:

„В нашия град всички жители си водят дневници, в които записват случките и времето, в което се чувстват щастливи. Когато някой умре, ние събираме всички дни от дневника и така получаваме времето, през което този човек наистина е живял и се е радвал на живота. Това за нас е времето, което си заслужава да се отбележи като изживяно.”

„А ти колко време си живял, страннико?” - попитала го накрая тя.”

Източник: „Писма до Клаудия“, Хорхе Букай
Колко време сте живели истински?
Сподели