МАЛКИТЕ РЕСУРСИ или „Стратегията на катеричките“

МАЛКИТЕ РЕСУРСИ или  „Стратегията на катеричките“

В ситуация на силен стрес - особено, когато е с продължение във времето, предлагам обикновено тази техника на катеричките.

През лятото тези малки животинки си правят невероятен брой тайни скривалища, в които крият запасите си и се хранят с тях през гладните зимни месеци.

Стратегията на катеричките“ ни предлага да третираме всеки наш ден като зима, а ресурсите ни - като храна (ядки, жълъди и семена).

Някои начини за нашето възстановяване при изтощение и преумора, са понякога неприложими - или по финансови причини трудно изпълними или невъзможни физически: да си позволим дълга ваканция, да имаме възможност за повече сън и почивка, да реализираме необходимият и любим масажен цикъл или пък продължителни спа процедури, шопинг през целия ден и пр.

В случай на продължителен стрес, човек не винаги разполага с ресурси като - място, време, пари, желание и сила.

Следователно на помощ идват малкитескрити съкровища в хралупата“.

КАК СЕ СЛУЧВА ТОВА:

Когато планираме срещи, мероприятия или казано на кратко сме в работен процес, е необходимо да оставим „парченце за себе си“ - тази част, която може да не е *необходима, но ни развлича, весели и забавлява, например:

  • Можем да си набавим предварително някои забавни или вкусни лакомства или пък приятни неща и да ги сложим в различни джобове или чекмеджета: тук бонбон, там ядки, пакетче чай, любовно писмо, стар спомен, снимка, цвете ..

  • Можем да играем на Дядо Коледа или Добрата Фея всяка седмица: Например да изберем за себе си или за някой друг по една или няколко изненади, да ги опаковаме и да ги раздаваме ден след ден;

  • Можем да вземем за себе си предмети, ориентирани към различни сетива: малка бутилка с приятна миризма, приятна на допир тъкан, снимка на най-добрият ни приятел, музикална кутия и прочие - сензорното разнообразие помага за намаляване на стреса;

  • За да отреагираме на агресията или умората, мислено (или дори не на ум) да измислим комикси за колегите, за приятелите и да организираме връчване на награди „главен изпълнител на деня (месеца)“;

  • Също така, е възможно да създадем галерия от несъществуващи животни (приказни, филмови герои), изобразяващи по забавен начин недостатъците на членове от семейството (ексцентричната братовчедка, маниакалният чичо, ленивата котка,  и т.н.). 


Всички тези „запаси“ е добре да планираме предварително и дори да добавим към интерактивен календар по желание.

Самото им планиране всъщност ще възстанови нашите ресурси на практика. Така с  повече настроение, стресът ще бъде преборен. Фокусът ни ще е в забавлението. Ще развием завидна изобретателност, креативност и най-вече умения за самопомощ.

МАЛКИТЕ РЕСУРСИ или  „Стратегията на катеричките“
Сподели