За какво са ни нужни мечтите?

За какво са ни нужни мечтите?


                                             ❀°”˜¨¨¨`❀°”˜¨¨¨`❀


Всеки от нас си поставя определени цели, и за да ги постигне, трябва ясно да осъзнае какво точно иска. Да бъде искрен със себе си, по-конкретен, за да предприеме необходимите действия, да започне да се доближава поне малко до желания резултат и до сбъдването на една мечта

Вчерашната мечта, днес е цел, а утре – реалност! (може и да е цитат)

 

️ Мечтите ни дават сила да се движим.

 

Когато вървим към една мечта, ние не забелязваме пречките, просто търсим решение за следващата си стъпка.

Мечтата е най-добрият източник на сила, защото в името на нея човек е способен на подвизи, а понякога дори на невъзможното. 

Когато мечтаем, фокусът на вниманието ни е насочен към това, към което се стремим, а това автоматично повдига настроението ни. Щом сме в добро настроение и активни, ние мислим позитивно, и незабавно изпълняваме конкретни действия за постигане на целта.

 

Мечтите ни помагат да организираме времето си.

 

Повечето хора се въртят в кръг между дом и работа, изморяват се от рутината, времето сякаш изтича между пръстите им. Понякога разбирането, че времето ни е изгубено идва твърде късно и животът ни се струва пропилян.

Ако имаме мечта, тогава определено ще намерим време да я реализираме, просто трябва да погледнем по-отблизо графика на живота си. Възрастта няма никакво значение. Има значение бодростта на духа.

 

Мечтата – това е идеалният проект на нашия живот.

 

Да разработим проект за живота си, да направим план и да вървим към мечтата си. Когато има ясна цел, е по-лесно да се вземат решения, да се търсят ресурси и да се действа. Всеки, който има мечта, посвещава целия си живот на това, всеки ден си поставя цели и се стреми да ги постигне, така че нито една минута от живота му не е изгубена.

 

Мечтите не ни позволяват да пилеем ресурсите си.

 

Понякога човек има необикновени способности, таланти, интелигентност, но без мечта, той пропилява живота си и себе си за дреболии.

 

️ Една мечта ни позволява да опознаем себе си.

 

Много често хората живеят без дори да се опитат да разберат защо са тук, какво е тяхното предназначение, какво всъщност искат? След като определи мечтите си, човек започва да разбира по-добре себе си.

 

Щом имаме мечта, тя не ни позволява да зациклим над трудностите дълго време.

 

Всеки човек има свой път към върха и той обикновено никак не е лесен. Човек, който има мечта, знае точно защо и за какво преодолява всички тези препятствия. Той е ориентиран към бъдещето, вярва в себе си и е готов да продължи. А на човекът без мечта ще му е трудно да се мотивира и може дори да не опита да помръдне. Едва по-късно, към края на живота си, той ще започне да съжалява за непостигнатото и несвършеното и ще обвинява обстоятелствата или пък себе си, но това ще е без значение...

 

️ Мечтаейки, хората стават по-добри, а животът става по-ярък.

 

Когато човек се стреми да реализира мечтата си, в него се разкриват най-добрите качества, които му помагат да действа, и всичките му таланти и способности се проявяват напълно.

 

Мечтите ни помагат да бъдем успешни.

 

Известно е, че истински успех може да се постигне само в областта, която човек искрено обича. Тук се реализират всички творчески способности. Когато човек се движи към истинските си цели, той се реализира като личност и само по този начин може да бъде полезен за себе си и за другите.

 

Мечтите ни позволяват да избегнем здравословните проблеми.

 

Когато човек се стреми да сбъдне една мечта, той е изпълнен със сила и ентусиазъм, настроението му винаги е приповдигнато и се чувства щастлив. Имунитетът на такива хора е висок и тялото просто не позволява болестта да се прояви. По тази причина способността за мечтаене и физическото благополучие са пряко свързани.

 

Мечтите повишават самочувствието.

 

След като имаме мечта и си поставим за цел да я постигнем, започваме да се придвижваме към нея. Преодолявайки спънки и затруднения по пътя, ние автоматично започваме да уважаваме себе си и своите постижения, осъзнаваме собствената си стойност. И колкото по-високо е самочувствието ни, толкова повече отговорност поемаме върху себе си, като по този начин отговорността се увеличава.

 

️ Една мечта води до по-добри взаимоотношения с другите.

 

Когато човек върви към една мечта, той самият се променя, което от своя страна променя средата и взаимоотношенията му. Най-малкото, реализирайки целите си, човек заразява околните. Може да бъде пример, да го последват, да открият мечтата си те самите и да започнат личния си път към щастието.

 

️ Една мечта може да доведе до финансово благополучие.

 

Човек открива нови таланти и възможности в себе си и се научава да ги използва, като по този начин се усъвършенства професионално.

 

Всички успешни хора в човешката история винаги са мечтатели.

Първо е била мечтата, след това планът и стъпките към изпълнението му, а най-накрая щастливия резултат.

 

Ето защо, ако човек иска да изживее живота си ненапразно, и да получи максимална радост и щастие, трябва да мечтае, планира и действа. Така ще успее.

 

Едно упражнение: 


  • Сега си представете, че една от съкровените ви мечти се е сбъднала. Какви визуални впечатления, аромати, звуци, емоци изпълват вашата картината на сбъдната мечта? Как изглежда новият ви живот? Какво се е променило в него? Как се чувствате от това? Какво ви заобикаля? Сам ли сте или със някого? Как реагират близките ви хора на промените в живота ви?

 

  • Ако например ви харесва картината, която си представихте, но ви е страх да се заемете с нейното изпълнение, спомнете си урока по математика, в който началния учител ви е учил да разделяте голямата и трудна задача на прости действия и да ги решавате едно по едно, в последователност. Пътят към заветната цел е разделен на малки участъци, където последователността и отговорността ви доближават до желаното. Решете сами какво можете да направите за мечтите си още днес.

 

  • Когато се придвижвате към мечтата си, важно е да вземете предвид силните и слабите страни на природата си. Добре би било да направите два списъка. В първия списък запишете: "Какво мога да правя добре, какви способности имам и с какви ресурси разполагам, за да реализирам плановете си?" Във втория: "Какво точно ми липсва, в какво съм в дефицит, какво още не знам и какво трябва да науча?"

 

Като направите списък, ще ви бъде по-лесно: 


  1. да идентифицирате задачите;
  2. да начертаете план за действие;
  3. да започнете да действате!


 "Успехът е 1% вдъхновение и 99% упоритост." – това са думите на гениалният учен Томас Едисън. И да, за да успеем в осъществяването на мечтата, трябва да сме упорити, детайлни и да не се отказваме!


Да следваме мечтата си е вид риск, който не всеки се осмелява да поеме. Но благодарение на риска ние се развиваме и растем! Винаги си заслужава.
Страстно желайте сбъдването на мечтата си! Вярвайте в нея, мотивирайте се и инициирайте действия и тогава ще преодолеете и най-трудните препятствия!


Ще завърша с цитат на една велика жена, освободител на роби и активистка за правата на жените, легендарната Хариет Рос Табман. Тя казва така: "Всяка велика мечта започва с мечтател. Винаги помнете, че имате в себе си силата, търпението и страстта да достигнете до звездите, за да промените света." 


                                                         💜💫

 

За какво са ни нужни мечтите?
Сподели