Състави примерен план за деня, създай положителен навик и спазвай своите ритуали!

Състави примерен план за деня, създай положителен навик и спазвай своите ритуали!

Виктор Франкъл – австрийски психиатър, в книгата си Човекът в търсене на смисъл, споделя как е успял да оцелее в концентрационен лагер:
"Първи се пречупиха тези, които вярваха, че всичко ще свърши скоро. След тях онези, които не вярваха, че това някога ще свърши. Тези, които оцеляха, бяха хората, които се съсредоточиха върху действията си, без да очакват какво може или не може да се случи."


"Тук и сега" е, което имаме днес, времето, в което живеем истински.


Присъствайте! В своите навици, рутина и ритуали!

Планирайте днес, мислено или писмено, както ви е по-удобно.


Създайте:

  • полезен навик,
  • създайте рутина,
  • създайте ритуал.


Често споделям, че в ежедневието си разчитам на навици, рутина и ритуали. На мен те ми помагат много, имат истинска магическа сила. Тази организация на планиране не ми изисква кой знае какъв ресурс от време и енергия, напротив – чрез нея аз извличам максимална полза за себе си.

Ето няколко примера: 

Събудете се навреме (освен, ако не сте в почивка :)) спортувайте не пропускайте закуската  пийте повече вода –имайте контакт с природата ходете пеша четете поне час на ден и т.н.

Мой приятел например, има задължителен ритуал – около 1 час сутрин бяга в различни посоки, редува с ходене и дихателни упражнения покрай плажната алея, докато семейството му спи. Друг мой приятел обича да пие чая си рано сутрин, необезпокояван на слънчевата тераса. Това наистина е гаранция за успешен ден. Началото. 

Създайте си ритуали, които ще ви убедят, че денят ви ще бъде успешен и хубав. Превърнете обичайното действие в осмислена практика, която води до позитивни усещания.

Правете това, което ви харесва, и ще си осигурите по-пълноценен живот.


Едно уточнение!


Някои хора не правят разлика между навик, рутина и ритуал. А да се прави разлика между тях е ключово условие за добрата ежедневна организация и планиране на настоящето, както и за бъдещето към което се стремим. 


Ето разяснение с няколко думи:

 

Навик   поведение, което редовно се извършва в отговор на даден стимул. Навикът трудно може да се прекъсне, тъй като се извършва автоматично, с малко или никакъв съзнателен контрол (закуска, тренировка). 


Рутина – последователност от усилия, нещо, което правите, защото трябва (дегримиране, душ преди лягане и т.н.).

 

Ритуал осмислена практика, концентрирана върху субективното преживяване – усещания и чувства, а не върху необходимостта да се извърши определено действие (пиене на чай, ароматни свещи, медитативна музика, писмо „благодарност“ и т.н.).

 


Сподели