Как да преодолеем надбъбречната умора

Как да преодолеем надбъбречната умора
ТРИ ВЪПРОСА:

 1. Чувствате се постоянно уморени, а не може да си обясните защо? 
 2. Чувствате ли се претоварени от стресови ситуации и неспособни да намерите сила за нищо? 
 3. Трудно ли ставате сутрин от леглото, дори след дълъг сън? Всеки от тези симптоми могат да бъдат свързани с дефицит на един или повече хормони, произвеждани от надбъбречни жлези. Ако е така, съществува вероятност да страдате от състояние наречено синдром на надбъбречна умора, познато още като "надбъбречна умора" - състояние на стрес, при което Вашите надбъбречни жлези, хипоталамус и хипофиза функционират под оптималното си ниво.

 

Надбъбречните жлези представляват две малки жлези, разположени точно на върха на бъбреците, но са отговорни за много функции и реакции в тялото. Те се състоят от две части: сърцевина (медула) и кора (кортекс), които участват в контрола на нивата на кортизол и адреналин (два основни хормона на стреса и съществени компоненти на метаболизма). Главната функция на надбъбречните жлези е да контролират отговора на организма към стрес чрез освобождаване на хормони като кортизол, DHEA (ДХЕА, дехидроепиандростерон) и адреналин, които имат отношение също към регулиране на сърдечния ритъм, регулиране на възпалението в тялото, имунната система и съхранението на енергия. Също така, произвеждат алдостерон, което помага за регулиране на кръвното налягане.

 

Надбъбречната умора често води до широк спектър от симптоми, поради което често се нарича синдром. Въпреки това, с прости думи надбъбречната умора може да се дефинира като група от симптоми, които настъпват, когато надбъбречните жлези и оста хипоталамус - хипофиза - надбъбречна жлеза (HPA/HTPA) функционират под оптимално ниво. Има спор за това дали „надбъбречната умора“ е най-подходящия термин за това състояние. Някои здравни специалисти се отнасят към него като надбъбречен стрес или дисфункция на оста хипоталамус - хипофиза - надбъбречна жлеза (HPA/HTPA).

 

Признаци на синдром на надбъбречно изтощение

Когато надбъбречните жлези са свръхстимулирани за дълъг период от време, тяхната функция започва да отслабва. Най-чести причини за надбъбречна умора са стрес от работата, отношенията с хората или дори хронично заболяване. В крайна сметка, надбъбречните жлези отслабват толкова много, че те не са в състояние да отговарят на нуждите на организма. В тези моменти могат да се проявят и симптоми като:

 

 • безсъние;
 • чувство на постоянна умора, при което и спането в продължение на дълги часове не помага – човек се събужда също толкова уморен, колкото преди това;
 • повишен апетит към сладки или кафе и други стимуланти;
 • лоша концентрация;
 • нервност;
 • нарушена памет;
 • липса на ентусиазъм и лека депресия.

Тези симптоми невинаги се проявяват в този им вид. Възможно е да се прояви само един или няколко от тях. Други симптоми на надбъбречната умора включват жажда за солени храни, ниска кръвна захар, респираторни оплаквания, алергии, намалено полово влечение и наддаване на тегло.

 

Какво може да доведе до надбъбречна умора?

 

Когато надбъбречните жлези са постоянно натоварени и стимулирани, в резултат на стрес, те стават свръхактивни и започват да отделят толкова много хормони на стреса, че тялото започва да „изключва“ – това е и причината да се чувствате изтощени след натоварен и изпълнен със стресиращи ситуации и събития ден. При това, в организма започват да се случват следните неща:

 

Първи етап – „свръхактивиране“ на надбъбречните жлези – усещате се отпаднали и уморени. Въпреки че, физиологично, надбъбречните жлези се активират още сутринта, когато те са претоварени и уморени, е възможно да се активират през нощта, което води до безсъние, дори когато се чувствате много уморени.

 

Втори етап на надбъбречно изчерпване – тялото е наситено с кортизол и може да усетите прилив на енергия през нощта, а през деня да се уморени и неконцентрирани, трудно заспивате вечер и се събуждате често през нощта.

 

Според специалисти, ако високите нива на кортизол в първия етап се задържат за по-дълго време, в крайна сметка, във втория нивата му започват драстично да спадат. Тогава хората не могат да спят, наддаване на тегло, имат намалено либидо и човек усеща, че има някакъв здравословен проблем.

 

Пълно надбъбречно изтощение – бърнаут. Този етап може да се оприличи с това как се чувства жена в началото на бременността или първите дни и седмици след раждането на бебето, когато те е постоянно изтощена, без значение, колко време е имала за сън. Моделите на кортизола в етап три са напълно разрушени и дори, напълно изравнени, а това е свързано с повишен риск от автоимунно заболяване или нарушена функция на щитовидната жлеза, както и чревни смущения.

 

Синдромът на надбъбречна умора е често срещан в съвременното ежедневие на стрес и натовареност. За съжаление, повечето от нас са изложени на няколко фактора, които могат да влошат надбъбречната умора допълнително. Един от тези фактори е излагането на изкуствена светлина през нощта, тъй като тя нарушава естественият ритъм на освобождаване на мелатонин и серотонин. Недостатъчният сън и хранене също допринасят за надбъбречна умора, както и излагането на замърсители на околната среда.

 

Как да преодолеем надбъбречната умора?

Състоянието често остава скрито дълго време, докато достигне крайните етапи на изтощение, при които надбъбречните жлези почти престават да функционират, както при болест на Адисон (хронична надбъбречна недостатъчност). Но, всъщност, голяма част от хората страдат от неоптимална надбъбречна производителност. Казано по-просто, надбъбречните жлези и няколко други вътрешни органи все още функционират, но не както трябва. Именно на този етап от развитието на състоянието е редно да се потърси начини за предотвратяване на задълбочаване на проблемите и симптомите. Установен навреме, проблемът може лесно да бъде разрешен и пълното възстановяване на функцията на надбъбречната жлеза е постижимо. Необходимо е време между 6 месец и 1 година, за да напълни пълно възстановяване  от надбъбречната умора. Чрез няколко прости промени в начина на живот, може да се даде възможност и време за възстановяване на функцията на надбъбречните жлези и енергийните нива обратно, до физиологично ниво. 

 

Диета при проблем с надбъбречната жлеза

 

Правилното и здравословно хранене, в определени часове, безспорно може да Ви помогне да възвърнете естественият ритъм на кортизола. Важна опорна точка в това е и фактът, че ако един орган изпитва нужда от храна и енергия, действа стресиращо върху надбъбречните жлези и затова е изключително важно да не се пропускат хранения или да се правят твърде големи паузи межди тях. Диетата при синдром на надбъбречна умора трябва да бъде:

 

 • богата на антиоксиданти
 • с ниско съдържание на наситени мазнини
 • с ниско съдържание на захар. Излишната захар действа натоварващо за надбъбречните жлези. Прекомерната консумация на сладки храни предизвиква рязък скок на кръвната захар и кара инсулина да се притече на помощ, поради излишък на глюкоза в кръвта. Когато пък нивата на кръвната захар станат твърде ниски, надбъбречните жлези започват да работят, с цел да доведат отново нивата до по-високи. При наличие на изтощение на надбъбречните жлези, кортизоловите нива падат и се затруднява поддържането на нормални нива на кръвна захар.
 • с ниско съдържание на преработени храни


Добавете Здравословни мазнини – кокосово масло, пречистено масло Гхи, маслини, органичен зехтин значително подпомагат здравето на надбъбречните жлези и спомагат за намаленото отлагане на мазнини около бъбреците, което е характерен сигнал за „надбъбречна умора“

 

Яжте зелени и ярко оцветени плодове и зеленчуци. Съществуват убедителни доказателства, че яденето на здравословна храна в продължение на дълъг период от време подпомага лечението на надбъбречната умора.

 

Пийте зелен чай. Био зелен чай има високи нива на хранителни фотихимикали, които подкрепят надбъбречните жлези.

 

Заменете готварската сол с натурална такава, като хималайска морска сол. Природните соли съдържат много минерали, които помагат за подкрепа на надбъбречните жлези. Надбъбречната умора драстично намалява производството на алдостерон, който участва в регулацията на соли в организма. Много хора, съобщават, че се чувстват наистина по-добре, когато консумират разумни нива на натурална сол.

 

Ограничете консумацията на кофеинови и енергийни напитки.

 

Оптимизирайте нивата на ДХЕА (DHEA, дехидроепиандростерон)

 

Когато вашите надбъбречни жлези са увредени, продукцията на дехидроепиандростерон ще пострада силно и хормона на стреса кортизол може да се разпространява свободно из тялото, пречейки на всичко, с което се заемете, за да поддържате ендокринната си система в добра форма. Един от най-добрите начини за подкрепа на ДХЕА в организма е чрез магнезиеви добавки. Подходящи са и медицински гъби –  Рейши, Чага, Лъвска грива, Кордицепс. Всички те облекчават свързаните със стрес усложнения и реакции.

 

Билки за надбъбречните жлези

Съществуват множество природни средства, които могат да се използват успешно за възстановяване на енергийните нива и подкрепа на надбъбречните функции. Билковите лекарства могат да бъдат под формата на чайове, масла, кремове, таблетки, тинктури. Някои билки допри могат да бъдат токсични или да взаимодействат неблагоприятно с лекарства, отпускани с рецепта, така че е най-добре да ги използвате под наблюдението на квалифициран лекар.

 

Женско биле корен

Женското биле е добре изучена билка, тъй като има много ползи за здравето, включително лечение на имунни разстройства, проблеми с настроението и храносмилателни смущения, но женското биле е една от най-добре познатите билки за лечение на надбъбречна умора. Женското биле подпомага надбъбреците, като предотвратява разграждането на кортизола - един от основните хормони, произвеждани от надбъбречните жлези за борба със стреса. Тези ефекти върху кортизола помагат за поддържане на енергийните нива, което води до по-добър отговор на стресови ситуации. В допълнение, женското биле е чудесна билка за подпомагане и защита на чернодробната функция, което също увеличава производството на енергия.

 

Има ли хора, които не трябва да приемат женско биле? Ако имате високо кръвно налягане, приемът на женско биле може да бъде проблем, защото щадящият ефект върху кортизола може да повиши кръвното налягане при някои хора. Хората с предразположение към рак на гърдата, особено естроген-доминиращ рак на гърдата, също трябва да го избягват.

 

Астрагалус 

Астрагалусът (A. membranaceus) притежава естествена способност да стимулира адаптацията на организма към стреса, дава тласък на имунната система, регулира нормалните нива на кръвна захар и облекчава инсулиновата резистентност.

 

Кордицепс

Антиоксидантите в тези гъбички (C. Sinensis) може да забавят процеса на стареене. Освен това гъбичките от този вид, подпомагат имунната система и борбата с възпалението, помагат да се стабилизира нивото на кръвна захар, намаляват чувството на умора и увеличават жизнеспособността.

 

Сибирски женшен

 Сибирският женшен е адаптогенна билка, помагаща за защита на телата ни от ефектите от стреса, намалява умората, помага в балансирането на нивата на кръвна захар, а има данни, че подпомогнат костното ремоделиране.

 

Обширни изследвания проведени в САЩ и в целия свят са установили, че билката сибирски женшен съдържа съставки, които подпомагат надбъбречните жлези и спомагат за намаляване на стреса и умората. Шведски учени са установили, че в тази билка се съдържат определени молекули, които са идентични с такива, отделяни от надбъбречните жлези, за да се предпази тялото от физически и емоционален стрес. Освен това, сибирският женшен спомага за подобрение на издръжливостта на стрес и намалява реакциите на физическо изтощение като последствие. Освен това, изследователски екип в Австралия демонстрира как Сибирският женшен потиска свързването на хормоните на стреса с техните рецептори.

 

Златен корен

Златен корен (Родиола, Rhodiola Rosea) е адаптогенна билка, която предпазва от стрес, „бърнаут синдром“, подобрява яснотата и бързината на ума, поддържа имунната система и помага при балансирането  и регулирането на кръвната захар. Допълнително предимство на родиолата са нейните антидепресантни и успокоителни ефекти.

 

Въпреки че много от билките нямат сериозни ограничения с тяхната употреба или доза, някои форми на женско биле могат да повишат кръвното налягане и нивата на калий в организма. Така че, бъдете внимателни при употребата му и следете кръвното налягане, докато го приемате!

 

Когато се насочите към по-цялостен естествен начин на лечение е важно да слушате тялото си и да наблюдавате начина, по който то реагира на различните средства и техники, тъй като всеки организъм е индивидуален и може да реагира по различен начин. Ако установите, проява на реакция към някоя от билките, трябва да обмислите или промяна на дозата или консултация с опитен билкар или натуропат.

 

И, макар че може да започнете да се чувствате по-добре след започване на фитотерапия, трябва да не забравяме, че здравето на надбъбречните жлези е свързано не само с физическото здраве, но и емоционалното и духовното. Ако погледнем на проблема и от тази му страна, може да установим в детайли какъв точно е проблема и как може да го разрешим. Това не означава, че човек трябва да се подложи на тотална или някаква крайна промяна в ежедневието си, а просто да направи няколко малки стъпки в дадена посока.

 

Променете своята физическа активност

 

Съществуват множество ползи от редовните физически упражнения и, въпреки че може да бъде трудно в началото да ги включите в ежедневието си, ще забележите колко по-добре ще се почувствате след тренировка. Ако се чувствате напълно изчерпани и нямате сила за това, трябва да започнете бавно и постепенно.

 

Сутрините са най-подходящи за аеробни упражнения, тъй като тогава нивата на кортизол са физиологично най-високи, но се опитайте да не позволявате сърдечната Ви честота да превишава 90 удара в минута. Ако аеробиката не е за вас, след това намерете нещо, което не е толкова натоварващо, като релаксираща разходка, йога или друга дейност, която възстановява силите Ви, вместо да ги изцежда.

 

Не прекалявайте с тренировките във фитнеса – прекалено кардио или тренировки за издръжливост сериозно затрудняват надбъбречните жлези. Когато страдате от такъв проблем, може би е по-добре да практикувате по-спокойна форма на упражнения.

 

Спете достатъчно

Връзката между недостиг на сън и наддаване на тегло е добре известна – недоспиването стресира тялото, а хроничният недостиг на сън е равен на хроничен стрес и високи нива на кортизол, който насърчава тялото да задържа всеки грам допълнителни мазнини. Ако редовно спите по-малко от 7 часа спокоен сън, ще ви е почти невъзможно да отслабнете и дори да поддържате здравословно тегло.

Спете най-малко 7 часа всяка нощ – това е най-лесният начин за възстановяване и подпомагане на функцията на надбъбречните жлези. Дори и да не се чувствате уморени, опитайте да изключите всички електронни устройства (мобилен телефон, лаптоп, таблет) и си легнете в напълно затъмнена стая преди 22 часа. Дори и да не заспите веднага, това ще ви помогне да намалите нивата на стрес и ще „научи“ тялото ви да спи, когато трябва да се спи. Преди лягане, опитайте успокояващ билков чай.

 

Освободете се от стреса

Направете всичко възможно да премахнете стреса – за всички ни е ясно, че това е по-лесно да се каже, отколкото да се постигне, но наистина е редно на насочите вниманието си към това. Ако намерите начин да успокоявате ума си периодично (поне веднъж седмично), можете да се освободите от огромно количество стрес. Един от най-лесните начини да освободите ума си е чрез медитация. 

Медитацията предлага големи ползи за здравето, като регулира кръвното налягане, кръвообращението и здравето на сърцето. Също така, подобрява настроението, самочувствието и релаксацията. Дори и само пет минути на ден спокойно дишане или медитация може да направи чудеса за Вашите надбъбречни жлези.

Свържете се със Земята и общувайте с природата – това е практика, която изключително много спомага за отпускане и релаксация. Лятото е добре да ходите боси по земята. Разходка в парка, в гората или в близост до морето действа успокояващо, възстановяващо и зареждащо. Слушането на камбанен звън също има заземяващ и възстановителен ефект.

Дишайте дълбоко – контролираното дишане има поразителен положителен ефект върху надбъбречното здраве и цялостен стрес.

Отделете си време единствено за себе си. Намерете си занимания, които Ви карат да се чувствате спокойни, като например да отидете на масаж или да помолите партньора си да ви масажира гърба или главата. Друг вариант е просто да потопите краката си във вана с английска сол, да поговорите по телефона с приятел, да се отдадете на хобито си или семейството си. Каквото и да изберете, важно е то да Ви кара да се чувствате добре и да ви успокоява.

Забавлявайте се

Ние толкова често поемаме отговорности и се заемаме с неща, отнемащи голяма част от времето ни, че почти сме забравили кога за последно се забавлявахме. Време е да излезете от омагьосания кръг и да откажете ангажиментите, които запълват цялото Ви свободно време. Организирайте среща със стари приятели, прекарайте време със семейството си, заведете внуците си на кино, отидете на плаж (или ски). Не се чувствайте виновни за всичко, което не сте успели да свършите, а се насладете на личния си живот такъв, какъвто го желаете!

 

Д-р Албена Ройдева 

Как да преодолеем надбъбречната умора
Сподели